Коя е напитката, която ни пази от преждевременна смърт?

Една изключително популярна, но често пренебрегвана напитка е в състояние да ни предпази от преждевременна смърт

 

чай
Коя е напитката, която ни пази от преждевременна смърт?

Според френския професор Никола Данчин, редовната консумация на чай намалява с 24% риска от смърт, причинена от болести, които не са свързани с сърдечно-съдовата система. Тези заключения бяха направени след анализ на 131,401 пациенти на възраст между 18 и 95 години.

Доброволците били разделени на три групи – такива, които не пит чай и кафе, който пият между 1 и 4 чаши и хора, които пият повече от 4 чаши на ден. Оказа се, че хората, които обичат не само чай, но и кафе, което предпочитат да пият с цигара са с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Но ако хората пият повече от четири чаши кафе, което не е еспресо на ден, систолично кръвно налягане намалява, а диастоличното се увеличава. При чая ефекта е същия, но доста по-изразен.

При групата на любителите на чая риска от смърт, причинена от болести, които не са свързани със сърдечно-съдовата система, е бил намален с 24%. По-специално от ползите на чая трябва да се възползват най-вече бившите и настоящи пушачи. Ако един човек реши да откаже цигарите и започне да пие чай, той ще се почувства не само по-добре, но и ще има значителни ползи за здравето. Ако пушач пие чай, то той няма да може да се възползва пълноценно от напитката, както непушача. Знае се, че чаят е предпочитан като зздравословнанапитка заради съдържанието на антиоксиданти. Освен това, според статистиката, хората, които пият чай, водят по-здравословен начин на живот като цяло в сравнение с онези, които пият кафе.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.