https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Коя е най-добрата и здравословна мазнина за готвене?

0

Каква мазнина да използваме, не само за да станат вкусни ястията, но и за да сме здрави

maznina
Коя е най-добрата и здравословна мазнина за готвене?

Българката си знае едно – готвене със слънчогледово олио или най-много с краве масло. През последните години все по-често включваме и зехтина, като си мислим, че с това правим храната си по-полезна. Е, да, ама не. При избора на мазнина за готвене трябва да имаме предвид коя от всички, които се предлагат днес на пазара, ще остане стабилна при термична обработка и няма да се окислява при висока температура. Защото мазнините, които минават през висока температура, стават канцерогенни.

Ако говорим за топлинна обработка, най-полезната мазнина е маслото от гроздови семки. То е най-устойчиво на висока температура. Има много лек аромат, който не променя вкуса на ястията, както често се случва със зехтина. Освен това е с високо съдържание на полифеноли, които ни предпазват от рак.

Друг добър избор е кокосовото масло. То също е устойчиво на високите температури, освен това има редица предимства за организма – стимулира метаболизма, помага за детоксикация и понижава нивата на холестерола, пише „Рецепти за здраве“. То е единственото от всички масла, което не гранясва.

И след като разбрахме кои са най-добрите мазнини за готвене, нека кажем и коя е най-вредната. Това е лененото масло, следвано от соевото и слънчогледовото.

Така че, ако нямате възможност да готвите само с масло от гроздови семки или с кокосово, при всички случаи избягвайте да ползвате слънчогледово. По-малко лошият вариант от него е да си набавите зехтин за готвене или пък да ползвате краве масло.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.