Коя е диагнозата, която може да си поставите сами?

Не е необходимо да имате медицинско образование, за да си поставите диагнозата сами

авитаминоза
Коя е диагнозата, която може да си поставите сами?

Дори не трябва да се преглеждате. Достатъчно е само да се замислите как и с какво се храните. Диагнозата, която сами може да си поставите е авитаминоза. Няма да е пресилено ако кажем, че всеки, който живее в голям град страда от нея. Но напълно сериозно ще е твърдението, както и мнението на лекарите, че това не е симптом, а доста сериозно заболяване, което може да предизвика неприятни последици. Заболяването се появява като резултат от неправилно и не балансирано хранене, липсва на основни витамини за работата на човешкото тяло и системно прекаляване с напитки като кафе, газирано и алкохол.

Симптомите на авитаминоза често се появяват върху кожата на човешкото тяло. Хората, страдащи от това заболяване, имат изключително суха кожа, която се лющи и е бледа.

Друг симптом на авитаминоза е косопад и чупливи нокти. В началото, косата губи блясъка си, става чуплива и започва да пада. Най-често това се случва заради липсата на витамини от групата B.

Също така хората, които страдат от недостиг на витамин често страдат и от слаб имунитет. Те се чувстват тъжни, апатични и раздразнителни. Диагнозата авитаминоза причинява тежки вреди и на децата – те изостават в умственото си развитие.

Причината за диагнозата, която може и сами да си поставите, е ясна – витаминен дефицит причинен от недобра хигиена на живот, лоши навици. Виновни са също така и смяната на сезоните, както и стреса.

Лечението? За да се отървете от авитаминоза просто трябва по-често да използвате на витамини. Ако това условие е било причинено от сериозно заболяване, то е необходимо да се въведат витамини чрез инжектиране или да се приемат витаминни добавки, които се продават в аптеката.

Ако е имало липса на витамини, дължаща се на неправилно и монотонно храна, трябва внимателно да се опитате да настроите вашата диета. Лечение на авитаминоза, или наричана още и бери-бери, в този случай е да се използват колкото се може повече продукти, които не са подложени на топлинна обработка.

Опитайте се да ядете повече зеленчукови салати, както и храни с високо съдържание на витамини. Това са: орехи, чесън, червена боровинка, касис, екстракти от лайка, коприва, шипка и жълт кантарион.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.