https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Коя е билката на спокойствието?

0

Маточината е билката на спокойствието, и това е доказано от хилядолетия

маточина
Маточината е от семейство устоцветни. Понякога я бъркат с ментата, но за разлика от нея в аромата на маточината присъстват цитрусови нотки.

Привлекателният лимонов аромат на билката се харесва и на хората, и на пчелите. Връзката на растението с пчелите е забелязана още в древността. На гръцки думата означава медоносна пчела (мелиса).

Маточината се използва като средство срещу неспокойни мисли. От векове хората лекуват с нея нервност и депресия. Днес се използва при страдащи от панически пристъпи, тензионно главоболие и учестено сърцебиене.

Маточината е меко успокояващо средство. Чаят е подходящ за хора с дълбоки душевни рани. Тя успокоява и лодобрява концентрацията на вниманието, действа меко, затова е подходяща и за деца. Препоръчва се и при лечение на алкохолна и наркотична зависимост.

Немската комисия по лекарствените растения е одобрила маточината като средство срещу безсъние. Европейските лекари я използват за лечение на хиперфункция на щитовидната жлеза, която предизвиква нервно напрежение, трудности при концентрация на вниманието, ускорено или неритмично сърцебиене.

БИЛКА НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО

Карл Велики – първият император на Свещената Римска империя, е толкова впечатлен от полезните свойства на маточината, че заповядва да се отглежда във всяка манастирска градина.

Английският хербарист и астроном от XVII в. Николас Калпепър пише, че маточината „отпушва мозъка“ и „прогонва парите на меланхолията от душата и кръвта“. Шекспир споменава това растение в няколко свои пиеси. Парацелз – известният швейцарски лекар от XV век, смята маточината за билка на дълголетието и я нарича „еликсир на живота“. Като се има предвид, че хроничният стрес ускорява стареенето, в думите му има известна истина.

В европейски легенди се споменават аристократи, доживели до над 100 години благодарение на ежедневната употреба на маточина. Съвременно изследване показва, че етеричното масло от маточина успокоява раздразнителни пациенти с деменция и подобрява концентрацията на вниманието им. Учените смятат също, че маточината помага и на пациенти със синдром на Алцхаймер.

Върху човешкия организъм негативно влияят хроничното безпокойство и неблагоприятната околна среда.

Маточината помага и в двата случая. В изследвания по радиология опитни
животни всеки ден са подлагани на слабо радиационно облъчване. След 30-дневен прием на отвара от маточина признаците на оксидативен стрес забележимо намаляват.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.