Костите на съвременния човек са станали по-чупливи от обездвижване

Днешните хора са мързеливи и поради тази причина костите им са по-чупливи

 

кости
Костите на съвременния човек са станали по-чупливи от обездвижване

Учените от университета в Кеймбридж са открили: поради прехода от земеделие към заседнал начин на живот костите на съвременния човек са станали по-чупливи, отколкото на техните предшественици. Вероятно, костите на древните хора и съвременни примати са по – силни благодарение на редовната физическа дейност, свързани с лов и друга физическа дейсност. Според изследователите липсата на редовна физическа активност води до факта, че костите на съвременния човек стават по-тънки и по-леки от костите на активните хора или съвременните примати като шимпанзета, горили и орангутани.

Има и други обяснения. Възможно е при хората и при висшите примати да има различна костна структура поради разлика в генетичния материал. Това означава, че костната структура по време на еволюцията става по-крехка и по-тънка. Освен това, повърхността на ставите също се променя поради това, че хората започват да ходят на два карака. Това намалява натоварването на костта, и това променя нейната структура. Тези промени са станали в течение на хилядолетия. Въпреки това, последните две обяснения изглежда не са кой знае колко верни. Изследователите се опитват да разберат коя теория е вярна, като провеждат усилено изучаване на тазобедрената става.

Оказа се, костната маса при земеделските производители е значително по-ниска от тази на ловците-събирачи. Костите са най мобилни при ловците-събирачи и са структурно подобни на костите на нечовекоподобни примати. По този начин, експерти потвърдиха първата теория. Изследователите се надяват, че техните открития ще помогнат в разработването на програми за предотвратяване на остеопорозата и бедрени фрактури при възрастните хора.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.