https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Вярно и невярно за кортизона – всичко, което трябва да знаете

0

Какво трябва да знаете за кортизона – лекарството, което ползваме всички в даден момент от живота ни

Kortizon
Понеже действа срещу възпаления, кортизонът е съставка на множество лекарства, хранителни добавки, дори козметика. Той е най-доброто оръжие срещу множество тежки болести, но неправилният му прием крие рискове за здравето.

Откак почна да лекува с кортизон през 50-те г. на XX век, медицината дръпна много напред. Именно той се справя с болести, които преди това бяха нелечими. Днес е основно оръжие срещу астма, ревматизъм и алергии. Има ключова роля и срещу автоимунните болести. Не е безобиден обаче и препаратите с кортизон не бива да се смесват или да се пият дълго. Ето някои истини и заблуди за кортизона.

Създава зависимост

Грешно! Кортизонът не е наркотик. Някои си мислят, че са зависими, защото при спирането му се появяват старите симптоми. За да не става така, препаратите с кортизон не бива да се спират изведнъж, а дозите да се намаляват седмици, дори месеци.

За кратко е безвреден

Вярно! Кортизонът има добър ефект при остри възпаления и не предизвиква странични реакции при краткотраен прием. Не води до алергии, не дразни стомаха, не отслабва имунитета.

Помага на остеонорозата

Вярно! Ако се пие дълго, прави костите по-слаби и чупливи. Лекарят решава дали да го дава на жени в менопауза, като го комбинира с витамин D. Приемът му изисква физическа активност, но не претоварваща.

Помага на диабета

Вярно! Големи дози кортизон за дълъг период вдигат кръвната захар. Ето защо при лечение се следи нивото й и се вземат мерки.

Влияе на кожата

Вярно! Кортизонът изтънява кожата. Появяват се разширени капиляри, губи се пигментация, окапват косми, лесно излизат синини. Тези ефекти са особено неприятни, ако се проявят на лицето.

От него се пълнее

Вярно и грешно! Зависи от дозата и срока на лечение. Кортизон срещу възпаление за няколко дни не влияе на теглото. Но за месеци във високи дози стимулира апетита и натрупването на мазнини. Затова трябва стриктна диета без мазнини и захар, с достатъчно месо и риба.

Вдига кръвното

Вярно! При дълъг прием на кортизон тялото задържа натрий и вода и това повишава кръвното. Опасно е за хора със сърдечни болести.

Избягва се при бременност

Вярно! Предписва се, ако е крайно необходим, защото в последния триместър забавя развитието на плода.

По-опасен е в козметиката

Грешно! Кортизонът в кремове и помади е по-малко рисков, отколкото под формата на таблетки, тъй като през кожата минава по-малко от него.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.