Медитацията сваля високите нива на кортизола

Високите нива на кортизола са причина за стрес, нервни изблици, безконтролно поведение и други емоционални сривове

kortizola
Оказа се, че най-лесния начин да свалим нивата на кортизола е като практикуваме медитация.

Най-разпространеният резултат от заниманията с медитация е отпускането. Понижава се кръвното налягане, нивото на кортизола в кръвта, честотата на сърдечните съкращения и дихателният ритъм. Подобрява се циркулацията на кръвта, намалява се потоотделянето.

Честите практики ни правят стресоустойчиви и по-спокойни и разсъдливи. В будистката философия най-главното преимущество на медитацията е, че тя освобождава разума, който преставаща бъде привързан към нещата, които не може да контролира – например към външните обстоятелства или вътрешните силни емоции. Освободен, или „просветен“, практикуващият вече не следва безцелно желанията си, а вместо това запазва невъзмутимост и вътрешна хармония.

Сънят също е прекрасна защита от стреса. Хората, които спят по 8 часа в денонощие, са много по-стресоустойчиви. Затова времето, което можете да отделите за сън, не бива да се използва за нищо друго – дори за фитнес. Както е известно, ако стресът вече е победил, той може да ви лиши от сън.

Безсънието е много разпространен проблем на работниците в офиси. Именно с него можете да се борите с помощта на фитнеса. Важно е само правилно да подберете нивото на физическо натоварване с помощта на своя треньор.

КОРТИЗОЛ — ХОРМОНЪТ НА СТРЕСА

Силовите натоварвания също повишават нивото на кортизола. Оказва се, че вдигайки щанги, вие не намалявате, а напротив – увеличавате стреса! Официална и авторитетна медицинска статистика по този въпрос няма. Но борбата със собствените предубеждения е още един етап от развитието на стреса. Искате релефно тяло? Започнете с пилатес, позагрейте мускулите, а след това преминете към силови тренировки за големите мускулни групи.

А виждали ли сте някъде нервни и суетливи бикове? Каквото и да мислите за двойната доза кортизол, тежкоатлетите обикновено са много спокойни и уравновесени. В края на краищата, колкото е по-тежка щангата, толкова повече кортизол се използва по прякото си предназначение.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.