Защо издутият корем е опасен?

корем

Увисналият корем не е само козметичен дефект

Издутият корем е опасен, тъй като това не е просто козметичен дефект. В повечето случаи увисването на корема се случва заради пролапс на вътрешните органи

корем
Увисналият корем не е само козметичен дефект

Експертите казват, че състоянието на коремната преса може лесно да се диагностицира. Така, например, обичайната за мнозина коремна издутина може да показва пролапс на вътрешните органи, който е настъпил поради различни причини. В този случай можете да се опитате да изтеглите пресата като правите различни упражнения, да минете на различни диети, но стомахът ви пак ще стърчи. Какво да правите в такава ситуация?

Неочаквана причина

Когато стомахът стърчи и виси силно издаден напред, понякога визуално изглежда, че краката ви растат от него. Каква е причината за този физиологичен „ефект“?

Традиционно преяждането се счита за причина за увиснал корем. Но това е далеч от истината.

Много слаби хора могат да имат стърчащ и увиснал корем, въпреки че нямат никакви мастни слоеве, които да поддържат вътрешностите.

Положението на корема не зависи от неговия размер. Може да е голям, но стегнат.

Основната причина за изпъкналия корем е пролапсът на вътрешните органи. Положението на вътрешните органи се определя от два фактора: вътрешен и външен.

Вътрешният фактор (първичен) са лигаментите, от които висят висцерите до задната стена на коремната кухина, предимно към гръбначния стълб. Човек може да въздейства върху тях независимо само с помощта на специални упражнения.

Външният фактор са мускулите на предната коремна стена и тазовото дъно. Всеки може да ги поддържа в добро състояние, като изпълнява специални упражнения за корем (с изключение на повдигане на задника или краката в легнало положение), трениране на тазовата диафрагма и просто поддържане на физическа активност.

Защо изпадат вътрешните органи?

Възможно е да има няколко причини за пропускането на вътрешните органи:

 • Предишно нараняване на гръбнака;
 • Вдигане на тежести;
 • Бременност;
 • Раждане;
 • Скачане на батут.

Контузията на опашната кост е основната причина. Механизмът е следният: когато гръбначният стълб е силно извит и пада върху опашната кост, той няма добра основа и вътрешните органи продължават да се движат по инерция. При силно падане или скачане връзките, които поддържат червата, се разтягат и удължават рязко. Това води до пропадане на част от вътрешните органи.

Други причини също изострят ситуацията

Сложно състояние може да бъде липсата на качествена животинска храна, прекомерната слабост на тялото като цяло, наличието на ендокринни заболявания, при които съединителната тъкан е отслабена.

Как увисването на корема действа върху тялото?

Пропадналите органи, изместени надолу, компресира съдовете на малкия таз, пикочния мехур, гениталиите, ректума, което затруднява функцията им.

Диагностика

На първо място има визуален знак, т.е. изпъкнал корем. Дори ако сте тренирали мускулите, долната част на корема ще стърчи много напред.

Съпътстващи симптоми:

 • Тежест в стомаха след хранене;
 • Застой на лимфа и венозна кръв в долната част на тялото – разширени вени на краката, вени на малкия таз;
 • Хемороиди, склонност към подуване на краката, тежест в краката;
 • Бързо уриниране, инконтиненция на урина;
 • Обилна и болезнена менструация;
 • В някои случаи – безплодие.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.