https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Копривата помага при ревматизъм

0

Полезните свойства на копривата са всепризнати

koprivata
Копривата помага при ревматизъм

Тя има противовъзпалително, общоукрепващо действие, подобрява съсирването на кръвта при рани и язви. Използва се при малокръвие, облекчава протичането на менструацията.

Мощният й кръвоспиращ ефект обаче носи не само полза, но и може да навреди. При хора със заболявания на кръвта (тромбофлебит, атеросклероза, варикоза), както и с прекалено гъста кръв може да провокира появата на тромби. Не се препоръчва употребата й от бременни, защото може да предизвика спазми на мускулатурата на матката и да доведе до преждевременно раждане.

Копривата помага при ревматизъм и при много други болести

Прилага се при лечение на радикулит, ревматизъм, при болки в мускулите и заболявания на черния дроб и пикочния мехур. Подобрява работата на сърцето, стимулира въглехидратния и белтъчния обмен в организма. Високото съдържание на каротиноиди се отразява благоприятно на зрението.

Листата на полезната коприва съдържат органични киселини, които способстват за повишаването на имунитета. Растението помага за по-бързо възстановяване в следоперационния период, може да противостои на радиация, защитава тъканите от недостига на кислород.
Копривата е отлично средство против пърхот и за укрепване на косите. Ако две седмици поред изплаквате главата с отвара от билката, косопадът значително намалява.

Използва се и под формата на компреси към открити рани и язви. Отварата способства за появата на нови еритроцити. Растението съдържа веществото секретин, което нормализира кръвната захар. Образува се натурален инсулин, а това е полезно за хората със захарен диабет.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.