Копър облекчава симптомите при менопауза

Честата употреба на копър има много ползи за здравето. Тази вкусна подправка подобрява храносмилането и се бори срещу лошия дъх

копър
Копър облекчава симптомите при менопауза

Оказа се, че има още една, много голяма полза от консумацията на копър. Тя е ориентирана към жените в менопауза.

Според ново изследване, многогодишното растение копър намалява тежестта на проявите, характерни за менопаузата. Дъхавата трева позволява този период да бъде преживян без сериозни странични ефекти. Става дума за такива симптоми като безсъние, горещи вълни, тревожност, депресия, раздразнителност, изтощение, дискомфорт и сухота на влагалището.

В изследването са участвали 79 жени от Иран, на възраст от 45 до 60 години. Участниците бяха разделени в две групи. Първата група в продължение на осем седмици, два пъти на ден е приемала меки капсули, съдържащи 100 милиграма екстракт от копър. Втората група е получавала плацебо.

4, 8 и 10 седмици след началото експеримента специалистите от изследването регистрирали при жените, приемащи капсули с копър, има по-добри резултати от тези, които са взимали плацебо. Според изследователите това се дължи на факта, че копъра има фитоестрогенни свойства. Учените подчертават, че са необходими допълнителни изследвания, за да бъдат потвърдени безспорните ползи от честата консумация на копър от жените в менопауза.

Трябва да се има предвид следната важна подробност! В ново изследване, проведено в Университета Монаш в Австралия, присъстваха над 2000 местни жени в Австралия на възраст от 40 до 65 години. Учените трябвало да оценяват качеството на живот на участниците и тяхното ниво на депресия. Жените също така отговаряли на въпроси за това дали пушат, пият или взимат някакви психотропни лекарства.

Проучването показва, че 13,3% от жените страдат от умерена или тежка горещи вълни и нощно изпотяване. Като цяло, при жените, които са участвали в проучването, горещите вълни и депресивни симптоми са често срещани. Също така, много от участниците са приемали и антидепресанти.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.