https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Децата прекарват все повече време пред компютъра

0

Трябва ли да се дозира „висенето“ в Интернет? Колко време е добре да прекарва детето пред монитора на компютъра?

компютъра
Децата прекарват все повече време пред компютъра

Къде е тънката граница между ползата и вредата и кога пребиваването в паралелната реалност се превръща в мания с негативни последици, обяснява д-р Владимир Николов пред вестник „Всичко за семейството“. Той е специалист по зависимости и началник на психиатрично отделение в университетската болница „Св. Наум.

„Всичко зависи от дозата и целта на заниманията. На по-затворените личности виртуалното общуване се отразява благоприятно, защото им предоставя по-голям контакт с външния свят. Когато престоят в интернет започне да нарушава извършването на обичайни дейности – ходене на училище или на работа, игри с връстници и срещи с приятели, това е тревожен знак. Няма фиксирано времетраене, което да определим като здравословно -всеки човек има индивидуален праг.

Децата прекарват все повече време пред компютъра и това е притеснително. Проблемът ще се обостри още повече с постепенното навлизане на новите технологии в нашия живот.

Психиатърът обръща внимание на някои поведенчески особености – проблеми в общуването в реална среда, компенсирани със свръхактивност в киберпространството, или пък създаване на профил с фалшива самоличност. Те могат да крият сериозни дефицити в личностното и социално развитие на детето. Затова д-р Николов съветва родителите да потърсят компетентната помощ на специалист.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.