https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Комбинации, които са опасни за здравето

0

Има няколко храни и напитки, които не бива да комбинирате, защото така ще предизвикате неразположение на организма, което може дори да се окаже рисково за здравето ви. Вижте кои са опасните комбинации и до какво водят те:

1. Комбинация на вино и кафе

Тъй като виното е алкохол, то се явява като стимулант за организма. Също такъв ефект оказва и кафето, поради съдържанието си на кофеин. Ако комбинирате двете напитки в резултат може да получите превъзбуждане на нервната система. Освен това тази комбинация може да влоши състоянието на страдащите от безсъние, засилва агресията, причинява главоболие и учестява сърцебиенето, което от своя страна може да влоши проблемите на хора с проблеми със сърдечно-съдовата система.

опасни комбинации

2. Комбинация на вино и чай

Естествено, че чаят е много полезна и ободряваща билкова напитка, без значение от какво точно е приготвен. Билковият чай повлиява много добре и след препиване, но ако това препиване е с вино, можете да предизвикате същите проблеми, както при комбинацията на вино и кафе.

3. Съчетание на скариди и храни, богати на витамин С

Не бива да комбинирате скаридите и някои други морски дарове, съдържащи химични съединения с храни с богато съдържание на витамин С, като портокали, мандарини и др., тъй като в този случай се получават опасни вещества и това може да доведе до сериозно стомашно неразположение.

4. Консумация на спанак и тофу

Комбинацията на спанак, който съдържа оксалова киселина и тофу, което съдържа концентрат на калциев оксалат може да причини намаляване на усвояването на желязо и протеини от организма.

5. Консумация на мляко с цитрусови плодове или мляко със зеленчуци

Млякото е достатъчно тежка и трудно смилаема храна. А ако се комбинира със зеленчук или цитрусов плод храносмилането още повече се затруднява, а това предизвиква подуване на стомаха, газове, болки и дискомфорт.

6. Нишестени храни съчетани с плодове

Сигурно ви е направило впечатление, че диетолозите препоръчват консумацията на плодове да бъде половин час преди или най-малко половин час след хранене. За това има напълно основателна причина и тя е, че нашият организъм много бързо усвоява плодовете и полезните им съставки. Ако обаче плодовете се комбинират с нишестени храни (ориз, картофи) усвояването им се забавя, те остават за дълго в стомаха ни и ферментират там.

7. Комбинация на захар с протеини

Без значение от вида на протеиновите храни, комбинацията им със сладки храни е голяма грешка. Най-често тази грешка се допуска, когато веднага след тлъстата пържола преминете към десерта. Не бързайте, а изчакайте поне половин час. Захарта има свойството да забавя действието на протеиновите храносмилателни ензими. Това от своя страна забавя усвояването на протеина от организма, а резултатът е влошено храносмилане и стомашни неразположения.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.