Колкото по-малко слънце, толкова по-голяма вероятност от рак

Един много важен витамин пази от рак, но той може да бъде набавен само по естествен начин

СЛЪНЦЕХората, които не живеят в топлите страни, обикновено страдат от липса на слънчева светлина. И, според eедно проучване, проведено наскоро, 96 000 жители на Дания са заплашени от това да се разболеят от рак. За близо 40 години, учените са проследили състоянието на датчаните, като редовно са правени кръвни тестове и други изследвания.

Изводът е, че хората, изправени пред дефицит на слънце, трябва да приемат добавки с витамин D. Този витамин обикновено се произвежда в кожата, когато хората са изложени на слънчева светлина.Повечето жители на планетата Земя получават от яденето само една пета от препоръчителните нива на витамин и четири пети – на слънчева светлина.

Хората, които са имали най-ниски нива витамина в кръвта е с 40% по-вероятно да бъдат диагностицирани с рак след време. Следователно, витамин D има противоракови свойства. Неговата липса е сигнал за повишена смъртност. По този начин, при ниски нива на витамин D се увеличават риска от смърт с 30% при хората, които са на 40 години, стана ясно от проучването.

Експертите са изчислили, че жителите на скандинавските страни трябва да прекарват на слънце от 5 до 30 минути поне веднъж седмично.Слънчевите бани трябва да се и практикуват колкото може по-често. От октомври до март слънчевите дни са малко. Ето защо в този период трябва да се прекарва повече време навън, да се взимат хранителни добавки и храни с високо съдържание на витамин D. За съжаление учените не знаят каква е препоръчителната дневна доза за хората, които прекарват малко време на слънце. В този случай се препоръчва да се приема минималната доза, посочена от производителя.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.