Колкото по-малко количество витамин D, толкова по-голяма вероятност от сърдечно-съдови заболявания

През последните години лекарите все по-активно говорят за липсата на витамин D и последствията за здравето от тази липса

 

витамин D
Колкото по-малко количество витамин D, толкова по-голяма вероятност от сърдечно-съдови заболявания

 

В проучване, което са направили изследователите от университета в Турку, са взели участие 2148 души. В началото на изследването участниците са от 3 до 18 години. Експертите анализирали данни от доброволци. След това изследователите са събрали за ново изследване същите тези хора, когато са станали на възраст около 35-40 години.

Оказа се, че ниските нива на витамин D в детството водяят до развитието на субклиничната атеросклероза в зряла възраст (25 години по-късно). Субклиничната атеросклероза е скрита форма на хронично заболяване на артериите. Атеросклерозата значително увеличава риска от други сърдечно-съдови заболявания.

Учените са забелязали връзка между ниските нива на витамин D и увеличаване дебелината на вътрешната обвивка на каротидната артерия, която е маркер за атеросклероза. Резултатите са били независими от други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, като например нивото на серумните липиди, високо или нестабилно кръвно налягане, пушене, лошо или неправилно хранене, занижена физическа активност, затлъстяване и социално-икономически статус.

Освен неприятностите със сърцето, липсата на витамин D може да бъде причина и за рано възникнала деменция.

Учените отбелязват: не е ясно как точно е свързан дефицита на витамин D и деменцията. Те предполагат, че може да има някакъв трети фактор, който причинява и двете аномалии. Ако е така, използването на витамин D не помага за предотвратяване на деменцията.

Изследователите все още се надяват да се установи някаква пряка връзка. Такова откритие ще бъде пробив за общественото здраве.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.