https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Колкото по-кратък душ, толкова по-добре за здравето

0

Дълъг топъл душ за отпускане е едно от най-достъпните удоволствия на живота

душ
Колкото по-кратък душ, толкова по-добре за здравето

Но колкото и прекрасно да е преживяването по време на дългия топъл душ, трябва да го ограничите и като времетраене, и като честота, предупреждават дерматолозите. Повече намокряне не означава повече хидратация, а къпането със сапун по два пъти на ден може да литни кожата от влага и да унищожи имунната й бариера.

Горещата вода изпива влагата от кожата, но в същото време премахва ненужното омазняване и полепналата мръсотия. Затова оптималното за здравето е да се измиете за няколко минути щателно с гореща вода, след което да я разхладите. Температурата е добра, ако кожата не порозовява. Златното правило е душът да не се проточва повече от 5-10 минути, обясняват лекарите.

Те оспорват ползата от контрастни душове. Обливането с ледена вода след горещата е стрес, който не само не води до здравни предимства, а може да бъде опасен. Добро е редуването на топла с хладка вода или на хладка със студена.

Правите грешка, ако повтаряте миенето на косата с шампоан. Това е оправдано само при супермазен скалп. Драстичното отстраняване на мазнините създава лъжлива представа на рецепторите за прекадена сухота и така стимулира мастните жлези за по-активна дейност. Балсамът пък не бива да отмивате веднага след нанасянето, а чак преди да приключите къпането. В топлата влажна среда фоликулите на косъма се отварят и усвояват полезните вещества по-ефективно. Важно е да изплакне старателно лицето, деколтето и гърба – остатъците от маслата на балсама провокират пъпки.

Друга грешка е прекаденото използване на сапун. От дерматологична гледна точка всекидневно сапунисване е оправдано само за зоните с много потните жлези – слабините, задните части, под гърдите и подмишниците. Сапунисването на цялото тяло при всяко къпане лишава кожата от^финия мастен филм, който я пази от болестотворни вируси, бактерии и гъбички.

Най-доброто време за хидратиращ лосион е след банята, защото точно тогава помага да се задържи водата в кожата. Може да използвате кокосово масло, което помага за укрепване на имунната бариера.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.