Колкото по-дебел, токова по-беден?

Наднорменото тегло намалява шанса за увеличаване на доходите

дебел
Колкото по-дебел, токова по-беден?

Има ли истина в твърдението, че колкото по-дебел е един човек, толкова е по-беден? Най-вероятно да. Нека видим на какво мнение са учените и какви са резултатите от техните проучвания.

В едно скорошно изследване са участвали 150 000 шведски мъже. Учените са анализирали медицинската статистика и данните за доходите на участниците. Мъжете, които на възраст 22 години са с наднормено тегло, печелят с 16% по-малко, отколкото техните връстници с нормално тегло. Хората с излишна телесна маса (с индекс на телесната маса от 25 до 30) в зряла възраст, също имат известен проблем с доходите. Хората с наднормено тегло и затлъстяване са получили възнаграждение, колкото онези, които не са завършили образованието си в университет и нямат никаква квалификация.

Учените са се насочили към хора, които имат брат или сестра, които също са взели участие в проучването, защото затлъстяването е свързано с много фактори, включително и наследствен. Това позволило на изследователите да сравняват теглото на братята със семейното и финансово положение. Дори и в този случай, затлъстяването е свързано с ниските заплати. Така те стигнали до извода, че колкото повече тежи един човек, толкова е по-беден.

Изследователите предполагат: резултатите могат да бъдат обяснени с факта, че заедно с наднормено тегло юношите не развиват качества в мотивационна сфера и самостоятелността. Тормозът, ниско самочувствие и дискриминация от връстници и учителите биха могли да засегнат косвено материалното благосъстояние в бъдеще. Учените отбелязват, че констатациите се прилагат не само в Швеция, но и в други страни като САЩ и Великобритания. Смята се, че в цял свят 150-160 милиона деца в училищна възраст, през 2004 г. са били с наднормено тегло, от които около една четвърт са със затлъстяване. Междувременно, децата трудно могат да направят оценка на последиците от своите действия. Техните предпочитания в храненето и диета до голяма степен са зависими от родителите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.