https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Колко зле може да ни повлияят отрицателните емоции?

0

Вече от няколко години е доказана непосредствената връзка между емоциите и нашето физическо и психическо здраве. Емоциите са тези, които променят биохимичните процеси в тялоти, а оттам е само една крачка до физическо заболяване. Или просто моментно състояние. Ето защо човек, който иска да е здрав, първо трябва да се научи да забравя лошото, което му се е случило, да не задълбава в проблемите и да си спомня само хубавото. Нека лошото стане един вид житейски урок, който обаче няма място във вашето ежедневие.

stres_jenaНатуропатите и хомеопатите вярват, че много голям процент от жените страдат от проблеми с щитовидната жлеза именно, заради отрицателни емоции, които се трупат всеки ден в продължение на години. Когато заболее жлезата, това е вид” зашитна реакция” на организма, с което се спира отключването на много по-сериозни болести. Преживявайки някаква отрицателна емоция, това един вид ни се записва в т.нар „кутия на паметта”. Има много хора, които си спомнят лошите неща в миналото, които са им се случили, нещата, които отново и днес им се случава, а това може да се трандформира в здравен проблем.

Ако една обида се загнезди в ума и макар да е от преди 10 години, то тя ще „дълбае“ непрекъснато, ще тормози негативно мозъка, като така предава лоша енергия и на останалите органи. От своя страна хипофизната жлеза е тази, която отговаря за производството на хормонът кортизол, който притежава противовъзпалително действие. Контролира и проявата на автоимунните заболявания. Това е хормон, който е от изключителна важност за нашето здраве, тъй като контролира нивата на стрес в тялото ни. А животът е изпитание, и това изпитание включва и умението да се приспособяваме, да бъдем гъвкави, да се променим и то в положителния аспект, към всичко онова което ни се случва. И най-вече към лошото. Не успеем ли да захвърлим миналото, продължим ли да дълбаем в него и да се питаме защо това или онова, страдайки си ден след ден, рано или късно това ще ни донесе болести на щитовидната жлеза. Унижението и оскърблението топят щитовидната жлеза.

Освен негативизма има и чисто битови неща, които влияят на здравето на щитовидната жлеза. А те са: 
1. Прекалената употреба на йод в индустриалната храна.
2. Недостиг на витамин Д.
3. Натоварва се прекалено много черният дроб с преработена храна, която приемаме, в това число и от съставките консерванти, оцветители, набухватели, овкусители .
4. Тежките метали – живак, олово също разболяват.
5. Петата чакра от нашето тяло, според източната философия е тази, която „отговаря” за щитовидната жлеза. Наричат я още „чиста”, „прозрачна”, тъй като според източното разбиране човек трябва да е много искрен в общуването с другите. Когато сме на море, това подобрява състоянието на щитовидната жлеза.

Как можем да намалим стреса в нашето натоварено и твърде изнервено общество? Лесно е да се каже, но ако трябва да оцелявате нещата не са толкова лесни. И все пак винаги си струва да намерите начин, за да се преборите. За да сте здрави, ако не за вас самите, когато сте отчаяни, то помислете поне за децата си, които се нуждаят от вас. И така няколко метода:
1. Всеки трябва да намери своя защитен начин да се справи с него.
2. Може да пробвате различни спортове, които да подобрят състоянието ви – плуване, йога, тай-чи, ароматерапия, релаксиращи масажи, а също така не е за пренебрегване и достатъчно сън.
3. Здравословно хранене
4. Психотерапия
5. Медитация
6. Приемане на повече витамини, най-вече антиоксиданти с храната или като хранителна добавка, бетакаротин, витамин С, селен.
7. Може да опитате лечение с хомеопатия при проблеми с щитовидната жлеза, като вашия лекар ще реши дали да бъде основно или допълващо лечение.
8. И преди всичко – възпитайте децата си така, че да нямат прекалено високо его, нека да бъдат практични, гъвкави в живота, да виждат живота реално, а не през розовите очила. Това обаче не значи, че трябва да ги лишите от мечтите им или позитивното виждане на нещата от живота. Просто трябва да се намери баланса в живота. За това няма универсална рецепта. Всеки в процеса на своето ежедневие може да го намери сам.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.