https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Колко вредни са веселите гъби и какво причиняват?

0

Наричат тези гъби „вълшебни“, „магически“, „весели“ и дори „психоделични“

гъби
Заради тези гъби вече и в България младежи лазят из горите да ги търсят. Тяхната консумация обаче е забранена, тъй като съдържат веществото псилоцибин, което в Закона за лекарствените средства е поставено в групата на хероина и кокаина.

„Веселите“ гъби се смятат за безвредни, тъй като е установено, че от 10 000 души, които са ги яли, само 0,2% са получили спешна медицинска помощ след това.

За разлика от кокаина и канабиса медицинските изследвания не са установили влошаване на менталното здраве вследствие на редовната им употреба. Те нямат психотично действие и дори могат да помогнат срещу депресия. Не предизвикват халюцинации, нито изпадане в паника. Не водят до зависимост и пристрастяване и са много по-слабо токсични за вътрешните органи от хероина или кокаина.

Въпреки това тази статия не насърчава по никакъв начин употребата им, тъй като тя е в разрез със закона.

Псилоцибинът е подобен на ЛСД, но е по-слаб и въздействието му върху мозъка имитира ефекта на серотонина – хормона на щастието. Той обаче силно намалява преноса на информация между отделните мозъчни центрове и най-вече от таламуса, който е разположен над мозъчния ствол. Той съобщава за засечените движения и за усещанията на тялото.

„Веселите“ гъби предизвикват еуфория и правят цветовете по-ярки, а геометричните форми – по-отчетливи. Създава се усещане, че напускаш тялото си. На човек му става весело, тъй като знае, че е взел нещо, но няма да полудее. Ако не знае обаче, ефектът от тези гъби е съвсем друг.

Има и много голям риск да сбъркаш „веселата“ гъба с нейните опасни двойници като Amanita muscaria, които са отровни и съсипват бъбреците за няколко часа, а могат да предизвикат и смърт.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.