https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Водата – колко трябва да пием на ден

0

Водата – колко трябва да пием на ден? Напоследък почти всички здравни специалисти препоръчват водата като средство за чудодейно изцеление. Древната мъдрост – ние сме това, което ядем, може да бъде допълнена и с още едно правило – ние сме това, което пием.
Водата извежда токсините от организма, помага ни да се избавим от мазнините, тя регулира температурата в тялото и ни помага да съхраним младостта в тялото си. voda
Когато течностите в организма намалеят, настъпва обезводняване – кръвта се сгъстява, увеличава се натоварването на сърцето, кръвното се покачва, кожата се изсушава, а косата изтънява и става чуплива.
Оказва се, че някои от болестите могат да бъдат предизвикани именно от недостатъчен прием на течности.
И все пак
колко вода трябва да приемаме на ден?
Простото правило е, че възрастен човек трябва да приема не по-малко от 8 чаши вода. То е въведено през 1945 г. в САЩ.
Според американските специалисти на всяка калория, която употребява човек, се пада около 1 мл вода. Теорията им се оборва от други учени, които твърдят, че приемаме течности и с помощта на плодовете, супите, кафето и други хранителни продукти.
Днес специалистите оборват теорията за 8-те чаши вода. Колко вода да пие зависи от организма на всеки човек.
Съвременните диетолози смятат, че на ден е достатъчно да изпием 4-5 чаши чиста вода и това е оптималното количество за здравето на човека.

Ако не искате да пиете само вода,

а предпочитате кафе или газирани напитки, трябва да имате предвид, че всяка течност с кофеин има обезводняващ ефект. Затова и приемът на такива течности не е достатъчен, за да задоволи ежедневната нужда на тялото от вода.
Това е така заради особеното влияние на кофеина на хормон, отделян от хипофизата. Този хормон отговаря за процеса на образуване на урина в организма. В резултат бъбреците продължават да отделят урина дори и ако
концентрацията на вода
в тялото е намаляла.
Сигнал, че организмът е обезводнен, е цветът на урината. Ако тя е потъмняла, значи тялото е приело недостатъчно течности. Другите симптоми са силно отделяне на пот, сухота в остата, а понякога и виене на свят.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.