Колко полезни вещества съдържа меда?

Медът е универсално лечебно свойство, което подпомага лечението на много болести, макар да не може да се каже, че е панацея за всички болежки. Неговите лечебни свойства обаче нямат аналог.

В неговият състав се срещат почти всички микроелементи и добър запас от витамини. Как обаче да изберем натурален мед?

Да гледаме за следните неща, които нямат място в истинския мед:

Вода. Вземете един лист хартия, която добре попива и капнете малко мед. Ако той се разтече, като в същото време образува петна или мине през хартията, то това със сигурност не е чист мед, а мед със сироп.

Нишесте или брашно. Капнете на същата хартия малко йод. Ако по меда остане синкав оттенък, това значи, че в меда има добавено браш­но и нишесте.

Honey-On-BreadЗахар. За да се увеличи самата крайна продукция, много пчели хранят пчелите със захарен сироп. А най-хубавият мед е този, при който пчелите са хранени отново с мед. Когато е със захар, може да наблюдава необичайно бял цвят на меда. Впрочем кристализацията е нормален процес и не е признак, че в продукта има захар.

Алерген ли е меда?

Най-добрият мед, който ценят всички билкари безспорно е полският мед, който е събиран от различни растения. Или известен още като полифлорен. Той има комплексно действие върху човешкият организъм – може да успокои нервната система, да помогне при главоболие  и безсъние, при болки в сърцето.

За различните видове мед се счита, че имат и различно действие. Например липовият мед повишава имунитета, използва се успешно при лече­ние на ангина, хрема, бронхит, при изгаряния. Медът от цвят на акация пък се прилага при заболявания на стомаха, бъбреците и черния дроб. За жалост обаче, колкото може да е лекува, толкова може и да е опасен медът. Той е един от най-силните алергени за жалост. И може да бъде много опасен за алергичните хора, заради това че в неговия състав влиза цветен прашец – най-разпространеният алерген. Алергичната реакция може да изглежда при всеки човек различно, но в този случай категорично не бива да се употребява мед.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.