Колко плодове и зеленчуци трябва да ядем на ден?

Всички знаем, че трябва да ядем плодове и зеленчуци. Всеки ден е нужно да приемаме по пет порции свежи плодове и зеленчуци

плодове и зеленчуци

КАКВО НИ Е НУЖНО ЗА 3ДPABETO?

И така, напазарували сте всевъзможни плодове и зеленчуци ,и пред вас изниква закономерният въпрос: колко е една порция? Прието е да се смята за порция количеството, което се помества в дланта ви.

Това е една средно голяма ябълка, банан, портокал, праскова, три кайсии. Порцията зеленчуци може да включва един средно голям морков, чушка, домат. Ако се изчислява в грамове, вашето меню ще състави около 400 г зеленчуци и 300 г плодове на ден. Но ако искате да погълнете повече, това заслужава само поздравления!

КАРТОФИТЕ НЕ СЕ БРОЯТ!

Как можете да разнообразите петте порции? В тях могат да се включат практически всички плодове и зеленчуци. Несъмненият плюс е, че не е необходимо коренно да променяте менюто си. Защото със сигурност няколко порции вече присъстват във вашите супи, сандвичи, салати. Можете да използвате и свежи, и замразени, охладени, консервирани, сушени плодове и зеленчуци. Само че любимите на мнозина картофи не се включват във въпросните пет порции, тъй като съдържат много нишесте.

Изкуствените витаминни добавки и минерали също не се броят, защото по хранителна ценност не са сравними с пресните продукти.

И още един съвет: обръщайте внимание на цвета на плодовете и зеленчуците – колкото са по-ярки, толкова повече витамини съдържат…

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.