https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Изчисляват предварително колко надежден е брака

0

Може ли да се прогнозира развода? Може ли някой да каже предварително колко надежден е брака и какво трябва да се направи, за да продължим да се обичаме?

колко надежден е брака

Психолозите се стремят да предскажат дали дадена двойка е заплашена от развод. Вече са известни редица фактори, които представляват непосредствена заплаха за брака. Във всеки случай така твърди Михаел Вагнер. Той е учен от Университета в Кьолн, занимаващ се с изследвания на причините за разводите.

Като се анализират много показатели, може да се построи модел и да се направят изводи за риска. Например, ако двойката има отделно жилище, този фактор намалява риска от развод с 45 %. Изневярата на единия от съпрузите значително повишава тази вероятност. Ако жената е заета с професионална дейност, а нивото на образованието й е по-високо от това на мъжа, рискът също нараства. Ако съпрузите имат дете или преди сватбата повече от половин година са живели под един покрив, рискът намалява.

Вероятността двойката ще се раздели може да се изчисли с вероятност до 91 %, твърди Джон Готман. Той е авторитетен американски първопроходец в изследванията на разводите.

Психологът Волфганг Лутц от Университета вТрир наскоро обаче изказал съмнение, че подобни модели са достоверни. Лутц се опира на изследвания, които установили истинското ниво на достоверност на прогнозите за развода – от 20 до 40 %.

От цялото многообразие на резултатите от изследванията става ясно, че вероятността от развод се повишава, когато съпрузите с презрение разговарят помежду си, провокират се или се критикуват деструктивно. Нови изследвания показват колко важно е развитието в общуването. Ако единият от партньорите говори прекалено много, а другият – прекалено малко, това намалява удовлетворението от брака.

Съотношението похвала-критика също влияе на устойчивостта на брака. По-здрави са браковете, когато похвалата и критиката се намират в съотношение 5:1. С други думи, след една критична забележка трябва да последват 5 комплимента. Особено важно е принципа „пет към едно“ да спазва съпругът, тъй като приносът на жената в отношенията не влияе така силно на вероятността от развод.

Наред със стила на комуникация между съпрузите съществуват още три фактора, оказващи особено влияние на брака: вярата, че отношенията имат бъдеще, възприемането на ежедневните стресове и сходството между партньорите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.