Кое налага смяна на коленната става?

При затруднено движение и силни болки в краката лекарите обикновено препоръчват смяна на коленната става

Коленната става поема тежестта на цялото тяло.

kolennata-stava
Кое налага смяна на коленната става?

Смяна на коленната става не е честа операция, но в САЩ например е една от най-разпространените.

При тази интервенция се сменя костният хрущял, увреден от травма или в резултат на естествено износване. Хирургът взема увредения хрущял и част от костта и ги подменя с изкуствена става.

При артрит, остеоартрит и ревматологичен артрит има един и същ симптом – оток и скованост в коленете. С времето движението става все по-трудно, накрая дори невъзможно.

С годините хрущялът на коленната става се износва. Това се нарича остеоартрит и се наблюдава най-често при хора на възраст над 50. Може да засегне коляното на единия или и на двата крака.

Ревматоидният артрит е хронично заболяване, при което имунната система погрешно атакува ставите, предизвиквайки болка и оток.

Обикновено са поразени и двете колена. Заболяването може да засегне също ръцете. Другите симптоми са треската и отпадналостта.

Артрит може да се появи след травма, при която е увредена цялата коленна става или е разкъсана някоя от коленните връзки. Заболяването не се развива светкавично. С времето увредените кости или връзки водят до увреждане на ставния хрущял, в резултат на което се появят болка и скованост.

Хирургичната намеса може да помогне тогава, когато всички други методи за лечение са изчерпани

Щом лекарят я е препоръчал, пациентът трябва подготви дома си, преди да тръгне към болницата. Тъй като след връщането вкъщи движението му ще бъде затруднено известно време, е разумно да се махнат килимите и всичко, което може да предизвика спъване и подхлъзване. В банята е добре да се направят приспособления за придържане.

Повечето пациенти прекарат няколко денонощия в болницата след хирургичната намеса. Известно време се приемат обезболяващи препарати. Препоръчително е болният да се опитва да движи крака скоро след операцията – така се увеличава притокът на кръв към мускулите и се намалява отокът.

Най-важен след операцията е активният начин на живот според съветите на лекуващия лекар, защото помага за възстановяването. То е индивидуално и докторът преценява кога пациентът може да се върне към обичайния си режим. Обикновено оперираният тръгва на работа след 3-6 седмици. Секс се позволява след 4-6 седмици, плуване – след 6-8 седмици, шофиране – след 6-8 седмици.

Смяната на коленната става не е сложна операция, но като всички хирургични намеси крие известни рискове – инфекция или образуване на тромб. Ластичните чорапи и антикоагулационните препарати намаляват опасността от съсиреци.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.