https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да се спасите от потъваща кола?

0

Дори мисълта да потънеш с кола и да се удавиш е ужасна

kola

За съжаление се случва и за още по-голямо съжаление много от жертвите е можело да останат живи, ако са знаели какво е трябвало да направят.

По света годишно умират няколко хиляди души, заклещени в коли, които са паднали във водоеми и реки. Те виждат как колата потъва с предницата напред, тъй като моторът натежава, и допускат две фатални грешки. Някои звънят, докато потъват, на 112 с надеждата да бъдат спасени навреме. Лошото е, че и диспечерите на спешния телефон често не знаят как се действа в тази ситуация. Изпадналият в беда лази в повдигналата се задница на купето, където все още има въздух, и се удавя, докато чака помощ.

Други чакат купето да се напълни с вода и налягането вътре да се изравни с налягането на водата около колата. Тогава отварят вратите и изплуват извън нея. Лошото е, че за тази тактика е нужно много време и повечето хора умират.

КАК ДА ГО ПРАВИМ

Измъкване от потъваща кола

Имате 30 секунди да отворите прозорец и да изплувате навън. След като купето се изпълни изцяло, минават още секунди, преди налягането да се изравни. Дотогава вратата все така не може да се отвори, а вече няма въздух за дишане и тъкмо тези секунди не стигат за спасението.

При потъваща кола е важно да не се затварят страничните прозорци. Измамна е надеждата да се задържи колкото може повече въздух в купето като в балон. Този план няма да проработи, а и човек изпада в паника и се задъхва от
липса на въздух при покачването на водата.

Д-р Гордън Гизбрехт от университета на канадската провинция Манитоба е разработил прост план в 4 стъпки за спасение и го предоставя на диспечерите на спешни телефони в САЩ и Канада. По техни инструкции по телефона всеки потъващ има около минута да се спаси.

Изпълнението на плана отнема 30 секунди, колкото понякога е разликата между живота и смъртта, пише вестник „Здраве без лекарства“

1. Откачете се от предпазния колан.
2. Свалете стъклата на всички прозорци, до които стигате, или ги счупете, докато водата бурно навлиза.
3. Сграбчете децата и ги избутайте през отворените прозорци. Винаги започвайте с най-голямото, а най-малкото да е последно.
4. Ако прозорците на задната седалка не се свалят и няма време да ги чупите, първи през отворените предни прозорци да изплуват возилите се на предните седалки, за да разчистят пътя за возилите се отзад.

Как става чупенето на страничните прозорци. Подръка имате само чадър, някакъв гаечен ключ или отвертка от жабката, или металната скоба за заключване на предпазния колан. Безсмислено е да опитвате да чупите с тях – стъклата са здрави, нямате сили или пространство да замахне-те и няма да стане. Става обаче с помощната облегалка за глава.

1. Изтеглете я от предната облегалка.
2. Вкарайте края на едната от двете метални шини в долния десен ъгъл на страничния прозорец между стъклото и неговото уплътнение.
3. Натиснете силно по облегалката за глава като с лост от втори род и тя ще напука и счупи стъклото.

С този план за действие трябва да запознаете отрано семейството си, за да няма паника в случай на инцидент.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.