Какво е кокоша слепота?

кокоша слепота

При кокоша слепота зрението е влошено след здрач

С народния термин кокоша слепота се нарича заболяване на очите, което е от генетично обусловените

кокоша слепота
При кокоша слепота зрението е влошено след здрач

Медицинското му име е пигментна дегенерация на ретината.

Въпреки че се наследява от родител чрез дефектен ген, болестта може да се прояви не само в детска възраст – обикновено между 6 и 12 години, а и в значително по-късна. При мъжете се среща по-често отколкото при жените. При повечето пациенти обхваща и двете очи.

Най-силно изявеният начален симптом е, че намалява остротата на зрението. Влошава се виждането предимно в здрач и на тъмно, не се различават и цветове. Възможно е пациентът да вижда светкавици и да страда от главоболие.

Ретината представлява изнесена част от мозъка. В нея има и нервни клетки. Те участват в пътя на светлината – в ретината настъпва трансформация на светлинния импулс в нервен импулс, който се предава към мозъка.

При дегенерацията се нарушава пигментният епител – един от слоевете на ретината, благодарение на който нервните клетки работят правилно.

Пигментната дегенерация на ретината не е един вид. В някои случаи тя засяга само ретината, а в други обхваща и съседни органи.

Ако не се установи навреме и не се вземат мерки, постепенно заболяването кокоша слепота води до чувствителна загуба на зрение. Намалява периферното зрение, след това и централното. Около 60 години или дори по-рано може да настъпи пълна слепота.

Пигментната дегенерация на ретината не се лекува

Обикновено се предписват медикаменти, които да подобрят притока на кръв към ретината. При напредване на заболяването зрението се подобрява с телескопични очила.

Офталмолозите не смятат заболяването кокоша слепота за независимо заболяване. Зрителните смущения привечер са само симптом, който показва, че има по-сериозни проблеми в организма. Ето защо, ако се появи, незабавно се консултирайте с лекар. Освен това нощната слепота е изпълнена не само с развитието на проблеми със зрението, но и с наранявания. Влошава пространствената ориентация и човек може да се спъне в нещо привечер.

Още по-опасно, ако кара вечер

При кокоша слепота зрителното поле се стеснява, тоест човек почти не вижда какво е отстрани. Да вземем правилното решение в условията на бързо движение по магистралата в този случай е изключително трудно. В допълнение, хемералопията обикновено е придружена от нарушение на тъмната адаптация. При преминаване от светлата зона към по-тъмната и обратно, очите не могат да свикнат с нея дълго време. Това се случва на пътя, защото от време на време на насрещно движещите се автомобили блестят фарове в лицето на водача. За известно време човек е буквално ослепен и да попаднеш в злополука при такива условия е лесно.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.