https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кокоша слепота – какво трябва да направим?

0

Как трябва действаме и какво трябва да знаем, ако имаме съмнение за кокоша слепота?

кокоша слепота

През деня зрението е нормално, но при свечеряване и през нощта то се влошава. Тази нарушена зрителната адаптация към тъмнина и полумрак се нарича хемералопия, по-известна като кокоша слепота. Диагнозата се поставя и когато за адаптиране на очите е необходим по-дълъг период от обикновено. Най-честата причина е недостигът на витамин А.

Т.нар. функционална хемералопия се наблюдава при небалансирано хранене, което води до липса на витамин А, витамини от група В и дефицит на протеини. Строгите диети също могат да предизвикат кокоша слепота. Състоянието обаче е напълно обратимо – доброто зрение се възстановява след отстраняване на фактора, който причинява проблема.

Недостигът на цинк също е един от виновниците за развитието на хемералопия. Микроелементът, подобно на витамин А, е жизнено необходим за здравето на очите.

Сред рисковите фактори се нарежда продължителната работа на компютър, която води до сухота в очите. Този често срещан симптом в много случаи хронифицира и може да причини не само кокоша слепота, а и повишена чувствителност към силна светлина.

Единствено специалист офталмолог може да установи хемералопията след провеждане на няколко диагностични процедури. Най-напред се определя степента на изразеност на състоянието – кога се е появило и как се развива във времето. Има голяма вероятност кокошата слепота да се дължи на сериозно заболяване. Тогава трябва да се предприеме подходяща терапия.

Обичайното лечение на зрителното увреждане включва повишен прием на продукти с високо съдържание на витамин А – яйчен жълтък, млечни продукти, черен дроб, някои видове риба. Необходимо е да се ядат плодове и зеленчуци, богати на бета-каротин, защото в организма той се превръща във витамин А. Такива са морковите, марулята, тиквата, мангото, спанакът, броколите. По съвет на лекаря може да се приема хранителна добавка с цинк. Микроелементът участва в транспортирането на витамин А и приемът на 25 мг дневно е препоръчителен.

Носенето на специално разработени очила за нощно виждане също подпомага зрението, пише „Всичко за семейството“. Хората с кокоша слепота трябва да се въздържат да карат вечер или нощем, за да се избегнат инциденти.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.