https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кокосът – дървото, на което всички части са полезни

0
настинка и грип

И грипът, както и настинката могат да бъдат доста упорити

Повечето от нас употребяват кокоса и кокосовото мляко просто като добавка към десерта или някакво печено ястие с цел подобряване на вкуса. За хората от тропиците обаче кокосът е много повече. Там дори го наричат – дървото на живота. Вижте защо.

Ако някой мисли, че кокосовите орехи са най-обикновени ядки, той не е прав. В тяхната вътрешност се съдържат месо, мляко и сок.

Кокосовият сок се извлича от все още неузрели плодове и има сладко-кисел вкус. Той има свойството да утолява жаждата и поради тази причина аборигените често са го използвали вместо питейна вода. Освен това в сока от кокоса има наличие на голямо количество минерални вещества, поради което може да замени физиологичния разтвор. Кокосовият сок има и противовъзпалителни свойства, препоръчва се при висока физическа активност, диабет и камъни в бъбреците.

кокос

Жителите на тропическите страни използват кокосовия сок като средство за тонизиране и за основа за направа на различни видове напитки от дълги времена. Друго негово предимство е ниското съдържание на калории – 16.7 ккал. на 100 гр. сок.

Кокосовото мляко всъщност е кокосов сок, като разликата тук е, че то се извлича от вече узрели плодове. То представлява бяла и плътна емулсия с характерен сладък вкус и мирис.

Кокосовото мляко също е много полезно за здравето. В него се съдържат богато количество аминокиселини, витамини и аскорбинова киселина. Медиците в ориенталските страни препоръчват косовото мляко за стимулиране на сърдечно-съдовата система.

Кокосовите орехи намират приложение не само в хранително-вкусовата (кокосова вода или кокосови стърготини), а и в козметичната промишленост. Кокосовото масло например много често се употребява като мастна киселина при производството на сапун, тъй като то, заедно с други натурални масла като маслиновото или палмовото, оказват най-благоприятно влияние върху тялото.

Кокосовото мляко, както и кокосовото масло се извличат от ядката на кокосовия орех, която е месестата му част, наречена копра. От нея се приготвят и кокосовите стърготини, като първо ядката се изсушава, а после се настъргва.

Копрата е с бял или жълтеникав цвят и дебелина между 6 и 12 мм. От един кокосов орех може да се получи от 80 до 500 грама копра, която съдържа средно 5,8% вода, 67% мазнини, 16,5% въглехидрати и 8,9% белтъчини. Извличаното от нея масло, освен за производството на сапун се използва и за направата на глицерин и напалм, а също и като мазнина в кулинарията.

Употребата на кокосовите продукти се препоръчва също и за профилактика срещу остеопороза, за укрепване на костите и зъбите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.