Кожният рак – все по-голям проблем в световен мащаб

Кожният рак е лесно лечим, ако се открие навреме. Но, за това е необходимо да се посещава по-често кабинета на лекаря

кожният рак
Кожният рак става все по-голяма заплаха в световен мащаб.

Проучване в 23 страни показа, че 52% от хората никога не са си преглеждали бенките при дерматолог. Всеки четвърти не го е правил и сам. Изследването обхваща близо 20 000 души между 15- и 65-годишна възраст и дава картина за нагласите и познанията на хората за риска от излагането на слънце.

Резултатите показват, че навиците за защита от слънцето са недостатъчни и че нараства броят на случаите на меланом. И докато 80% от хората се пазят от слънцето, 40% полагат грижа за своята слънцезащита само по време на отпуска. Не се правят и прегледи при дерматолог, който да открие ранни признаци на рак на кожата. А те често са видими. Само един от трима души в света проверява бенките си веднъж годишно, макар че цели 88% от анкетираните са наясно с риска да се развие кожен рак при излагане на слънце.

90% от случаите на кожен рак са лечими, ако се открият навреме

Всеки може да провери своите бенки в хода на световната кампания SkinCheker. България следва световната тенденция. А тя е, че случаите на меланом и на другите видове рак на кожата са се утроили за периода 1970-2010 г. По-засегнати са мъжете.

Вече може да се каже, че консултация се търси в по-ранна фаза на болестта. Но голяма част от случаите са открити при хора, които са отишли на кожен лекар с други оплаквания. Това означава, че на мнозина все още им липсват познания и че не разпознават ранните симптоми на кожния рак.

Вече десетилетие Българското дерматологично дружество организира у нас национална кампания за превенция на рака на кожата. Тя обхваща и другите страни в Европа под названието „Евромеланома“. Тази година безплатно са прегледани 1231 души и на 14 е открит меланом – най-лошият вид кожен рак. От прегледите са се възползвали през годините над 20 000 души. Те биват преглеждани по метода ABCDE, прилаган в цял свят. С него се проследяват 5 белега на бенките и при промени в тях се вземат бързи мерки.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.