Кои са летните болести на кожата?

Знаете, че трябва да използвате козметика с фотозащита, за да се предпазите от вредните ултравиолетови лъчи

Кои са летните болести на кожата?

Знаете, че дерматолозите съветват редовно да следите за бенки и подозрителни петна по кожата си. Но може би сте пропуснали препоръката им да огледате внимателно тялото и главата си в началото на лятото, преди често да сте на слънце. Процедурата трябва да повторите много грижливо и през есента, за да забележите дали не са настъпили промени. Израстъците може да са съвсем безобидни, но може да са и сигнал за заболяване. Затова най-добре е бързо да идете на преглед при дерматолог.

Меланоми

Това е вид рак на кожата, който започва в пигментните клетки – меланоцитите. Те произвеждат меланина, от който зависи цветът на кожата, очите и косата.

Излагането на ултравиолетови лъчи е водеща причина за меланома. Когато на меланоцитите попадне слънчева светлина, те започват да произвеждат повече меланин, потъмнявайки кожата. Това може да доведе до лунички или бенки, повечето от които са доброкачествени. Но честото излагане на ултравиолетова радиация е риск за увреждане на ДНК на меланоцитите и образуване на тумор.

Ракът на кожата може да бъде лекуван успешно, ако диагноза се постави рано. При всяко съмнение е разумно да посетите дерматолог, за да огледа образуванието с мощна оптика. При нужда се прави биопсия – взема се парченце, за да бъде изследвано на ниво клетка.

Опитните дерматолози съветват мъжете да следят най-вече за образувания по гърба и гърдите, а жените – по краката. Една от причините е, че на слънце мъжете по-често се разсъбличат до кръста, а жените искат да имат тен на краката.

Рискът от меланом се увеличава при прекомерно излагане на слънце. Не става дума само за печене на плажа. Дори когато човек е облечен, не е изцяло защитен – платовете не спират напълно ултравиолетовата радиация, особено светлите и тънки, които се носят през лятото.

За откритите части на тялото слънцезащитните кремове са задължителни и в града – трябва да се нанесат около половин час преди излизане. Ако е възможно, избягвайте да се движите разсъблечени между 10,30 и 15 часа.

Дерматолозите казват, че при бенки и петна има 5 признака, при които човек е задължително да се посъветва със специалист: меланомите са несиметрични, с назъбени очертания, с неравномерен цвят, с големина над 0,6 мм и със склонност да нарастват. Бенка, която кърви или сърби, също е предупредителен знак.

Фиброми

Те са най-често срещаните израстъци по кожата и са доброкачествени образувания. В повечето случаи са малки и надигнати, с тясна основа, наречена краче. Цветът им може да бъде светлорозов, идентичен с тена на кожата или тъмнокафяв. Появяват се, понякога десетки, по шията, подмишниците, гърба, слабините, под гърдите, където кожата се трие в бельо, дрехи, бижута.

Жените, са по-предразположени към фиброми, особено след средна възраст. Хормоналните колебания през бременността също стимулират появата им. Сред рисковите фактори е наднорменото тегло.

Фибромите рядко се трансформират в злокачествени тумори. Отстраняването им се прави по естетични съображения или ако причиняват неприятни усещания. Премахват се с лазер или елек-трокоагулация. След това зоната не се излага на слънце поне месец.

Мастни зърна

Дребните топчета или жълтеникавите леко надигнати петна по и около клепачите показват високи нива на холестерол в кръвта. Ксантелазмите са доброкачествени, но трябва да помогнете на организма за разграждането и усвояването на липидите с подходяща диета.

Мастните образувания не предизвикват дразнене и сърбеж, но когато размерите им надхвърлят 1 см, стават твърде забележими и развалят външния вид. Отстраняват се с лазер.

Петна

Те са с овална форма – малки като лунички или по-големи с диаметър до 1,5 см. Цветът им варира от тъмножълт и светлокафяв до тъмнокафяв и черен. Обикновено се срещат по зоните, излагани най-често на слънце.

Тези петна, наречени соларно или сенилно ленти-го, не налагат лечение и не будят съмнения за рак. Въпреки това, ако забележите, че са много тъмни, нарастват бързо, имат назъбени очертания и кървят, трябва незабавно да се консултирате с дерматолог.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.