Кой сок за коя болест е полезен?

Според статистиката портокаловият сок е най-любимият

 

сок
Кой сок за коя болест е полезен?

И това не е случайно – той е най-добрият източник на витамин С. Освен това укрепва кръвоносните съдове. Препоръчва се при атеросклероза, хипертония, заболявания на черния дроб.

В живия доматен сок има много лимонова и ябълчна киселина. Те са важни за добрата обмяна на веществата. Но са важни само в суровия сок. При консервиране или варене киселините от органични се превръщат в неорганични. В най-добрия случай не носят полза, в най-лошия могат да станат една от причините за камъни в бъбреците и пикочния мехур. Поуката е: танцувай, докато си млад, а доматен сок пий, докато той е жив. Свежият доматен сок -това е натрий, магнезий, калий и калций.

Сърдечноболните е най-добре да изберат гроздовия сок. Той предотвратява образуването на тромби. Смята се, че ефектът от него е като от аспирина.

Сърдечният мускул се укрепва добре и от кайсиевия сок -той извежда излишните течности от тъканите. Но не трябва да се забравя, че съдържа и много захар. Диабетиците и желаещите да отслабнат е по-добре да се въздържат от употребата му.

При захарен диабет се препоръчва смес от сок от брюкселско зеле, моркови, салата
и зелен боб. За диабетиците е полезен също и сокът от касис. Той действа практически като инсулина. Освен това е отлично общоукрепващо, потогонно и противовъзпалително средство.
За подобряване на храносмилането и работата на червата е подходящ крушовият сок. Той съдържа много фибри и пектинови съединения. Помага и на страдащите от заболявания на системата на кръвообращението.

Сокът от круша може да се използва и като пичогонно средство.

При заболявания на стомашно-чревния тракт се препоръчва сок от сини сливи. Той извежда от организма водата и готварската сол.

Пушачите трябва да изберат ябълковия сок. Той „се грижи“ за дихателните органи. Извежда от организма
шлаките и бъбречните камъни. Полезен е при малокръвие, съдържа и много желязо.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.