https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кои са враговете на красивата коса?

0

Доста често попадаме на съвети, отнасящи се за начините за възстановяване на здравината и блясъка на косата си. Замисляли ли сте се обаче, че тези съвети няма да са ви необходими, ако сами не навреждате на косата си, извършвайки “процедури”? Вижте кои са нещата, които увреждат косата и ги избягвайте, за да не ви се налага да прибягвате до професионални услуги или скъпи продукти.

Враг № 1 е старата четка за коса
Надали сменяте достатъчно често четката си за коса, а в нейната основа и по зъбците й има наличие на не малък брой микроби и замърсявания, които вие разнасяте по целия косъм с всяко ресане. За да си спестите поне малко от това, след всяко сресване премахвайте космите от четката си и поне веднъж месечно я накисвайте във вода, към която сте добавили сода за хляб, която гарантирано отстранява замърсяванията. Друго важно нещо е да избягвате наелектризирането на косъма, което допринася за цъфтящи краища и накъсване. Това ще се получи като използвате дървени, а не пластмасови четки и гребени.

красива косаВраг № 2 са ластиците и шнолите
Ако любимата ви прическа е добре пригладената конска опашка или ако постоянно ходите с вързана коса, не се изненадвайте, че косата ви не е здрава и добре изглеждаща. Това се дължи на факта, че там, където е ластикът, косата се пречупва и уврежда. Постоянното ходене с вързана коса може да предизвика дори косопад. За да избегнете тези нежелани последици сменяйте редовно мястото на захващане на косата с ластика или шнолата и използвайте най-вече ластици, обвити с плат.

Враг № 3 е любимия ви шампоан
Доста често, когато си харесаме и свикнем с определена марка козметика, не я сменяме за нищо на света. Шампоанът обаче е необходимо да се сменя, като разбира се трябва да имате предвид и вида на косата си – дали е боядисана, накъдрена и т.н. Третираната химически коса има нужда от по-силно подхранващо средството. Имайте предвид също, че с възрастта кожата на главата става по-суха и в определен момент ще ви се наложи да смените шампоана си.

Враг № 4 е ресането на косата, докато е мокра
Това е абсолютно забранено! Дърпането на мократа коса с цел да се отстранят възли и сплитания, я опъва прекалено и несъмнено я уврежда. Същото се отнася и за енергичното търкане с кърпа с цел подсушяване – по-добре изберете сешоара. Препоръчително е и да използвате гребен с широки зъбци и да разресвате бавно и търпеливо.

Враг № 5 енергично и бързо разресване
Бързото и невнимателно разресване на косата я уврежда изключително много, дори и тя да е суха. Разресвайте косата, като я разпределяте на сектори и не дърпайте силно заплетени краища, а бъдете внимателни. На пазара има и достатъчно продукти, които улесняват разресването и оформянето на прическата.

Враг № 6 начинът на употреба на сешоара
Относно употребата на сешоара има различни, противоречиви мнения. Според едните е напълно безвреден, а според другите е изключително вреден. Както в повечето случаи и тук истината е някъде по средата. Няма да имате много проблеми, ако спазвате няколко правила. Първото е да не сушите косата, докато от нея все още капе вода. Преди това я подсушете леко и внимателно с кърпа. Второто правило е да избягвате последната степен на сешоара. Третото правило гласи сешоарът да бъде най-малко на 15 см разстояние от косата. И последно – преди да насочите сешоара към косата, го изпробвайте върху кожата на ръката си. Ако усещате приятна топлина, то може да започвате сушенето. Освен спазването на тези съвети, можете да положите допълнителна грижа за косата си като използвате защитен спрей, нанасящ се преди топлинна обработка на косъма.

Враг № 7 е нередовното посещение при фризьора
Няма как да не ви е известно, че цъфтящите краища не изглеждат красиво, а освен това възпрепятстват нормалния растеж на косъма. Ако държите на дългата коса, посещавайте фризьора не по-рядко от веднъж на два месеца. Освен това прилагайте подхранващи маски за коса, както и професионалните фризьорски услуги.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.