https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кои са витамините за бременната жена?

0

По време на бременността запасите от витамини, минерали и микроелементи в организма на жената се изчерпват и нуждата от тях се повишава значително. С това най-много трябва да се съобразят жените с поднормено тегло, със силно наднормено тегло, тези, които прекаляват с кафе, алкохол и цигари или такива, които са имали усложнения при предишни бременности. Запасите се изчерпват напълно, ако в майчината кърма няма достатъчно минерали. За да се набавят необходимите вещества, най-добрия вариант е това да става по естествен път, чрез различни храни. Това обаче не винаги е възможно и се прибягва до помощта на медикаменти.

витамини бременностМного трябва да се внимава с препаратите, съдържащи витамин А! Техният прием трябва да бъде само след консултация със специалист, тъй като прекалено голямо количество на синтетичен витамин А може да навреди на плода. По-добре е да се наблегне на продукти, съдържащи естествен витамин А, например моркови.

Най-важните витамини от В групата са: витамин B6, витамин B9 (фолиева киселина),  витамин B1 (тиамин) и витамин B12 (Кобаламин)

Фолиевата киселина е много важен фактор в многобройни процеси на обмяната на веществата и е от особено важно значение за обмяната на нуклеиновата киселина. Тя играе решаваща роля при деленето на клетките, които са с висок коефициент на делене, например клетките на кръвотворенето.

През първите седмици от бременността, а дори и още преди забременяване, нуждата от фолиева киселина е завишена. В организма трябва да има достатъчно количество витамин B9, за да се предотврати дефект на невралната тръба (Spina bifida). В този период може да се приема фолиева киселина, за да се понижи рискът от аборт и преждевременно раждане, както и рискът от отлепяне на плацентата и от нарушения в развитието на централната и периферната нервна система. Освен това недостатъчното количество на витамин B9 при новороденото и при майката може да доведе до определени симптоми като бледност, отпадналост, отслабване на паметта, депресивни състояния и раздразнителност, възпаления на кожата и косопад.

В този период е особено важно да се наблегне на продукти, богати на фолиева киселина, като спанак, броколи, резене, червено цвете, аспержи, листни зеленчуци, салата, соя, бобови растения, едро смляни пълнозърнести продукти. Профилактично, още преди зачеването и поне до 14-та седмица от бременността, трябва ежедневно да се приема 0,4 мг. Желателно е приеманите препарати да нямат съдържание на йод, най-вече в случите, когато е налице болест на Хашимото или е установена алергия към йод.

Витамин B1 е от особено значение за обмяната на въглехидратите,  обмяната на аминокиселините и мазнините, обмяната на невротрансмитерите, а също така е свързан с нуклеотидната биосинтеза. Нуждата от витамин B1 значително се повишава по време на бременността и кърменето, по време на растеж и повишено физическо или психическо натоварване (стрес). Продукти, богати на витамин B1 са: бирена мая, бразилски орех и фъстъци, тиквички, резене, грах, соя и свинско месо. Немското хранително общество препоръчва ежедневен прием на тиамин от 1,0 до 1,3 мг.

Витамин B6 играе важна роля в обмяната на аминокиселините, в глюконеогенезата и биосинтезата за невротрансмитери и лецитин. Ако по време на бременноста се появи гадене, което не преминава от други мерки, може да се направи опит за приложение на Витамин B6. При бременност, кърмене и растеж нуждата от витамин В6 може да се повиши. Източници, богати на витамин B6 са пшенични зародиши, мая, овес и соя. Немското хранително общество препоръчва ежедневен прием за възрастни на витамин B6 1,2 до 1,6 мг,

Витамин B12 играе важна роля при обмяната на нуклеиновата киселина, еритропоезата, синтеза на миелин и разграждането на хомоцистеин. Обикновено препоръчителният прием на витамин B12 (около. 2,5 mg) се набавя с храната, чрез месото и месните продукти. Повишена нужда от витамин В12 имат бременните и кърмещите жени, случаите на желязодефицитна анемия и веганско хранене, както и по време на растеж.

Желязо е незаменим елемент при образуването на кислород в кръвта, за хемоглобина. Неговата нормална стойност е 12 до 14 mg /dl, която спада по време на бременността за сметка на медта.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.