Кои са сезонните храни, които ускоряват обмяната на веществата?

За да се подобри метаболизма, са нужни продукти, които ускоряват обмяната на веществата. А такива има дори и през есенно-зимния сезон

ускоряват обмяната
Кои са храните, които ускоряват обмяната на веществата и как може да разнообразим менюто си с тях?

Диетите може да са популярен начин за отслабване, но не са най-ефективният, категорични са специалистите. Те препоръчват промяна в начина на хранене, а това включва и поддържане нивото на метаболизма във високи граници. Най-лесно ще го постигнете с продукти, които ускоряват обмяната.

Метаболизмът не е само процес за изгаряне на калориите, както го разбират мнозина. Това понятие е много по-широко и включва съвкупност от биохимични процеси в организма. От това колко бързо и качествено протича обмяната, зависи функционирането на абсолютно всички системи в тялото.

За намаляване на теглото не е толкова важно количеството на храната, а нейният състав. Ако организирате менюто си така, че то да включва продукти, ускоряващи метаболизма, може да се храните вкусно и в същото време килограмите да си отиват.

Основно продуктите, които забързват обмяната, са от растителен произход. Ценността им е във високото съдържание на фибри.

Те не се усвояват от организма, но за преработката им той губи много енергия. Освен това растителните влакна са истинска метла за токсините и отпадните вещества от храносмилането.

1. Броколи. Отличен източник на калций и аскорбинова киселина, на витамин В9 и на антиоксиданти, които осигуряват нормален метаболизъм. Порция на ден има отлично прочистващо действие.

2. Спанак. Високото съдържание на манган в него подобрява състава на кръвта, усилва здравината на костите, активира мозъчната активност и стимулира изработването на ендорфин. Ускоряването на храносмилането е за сметка на фибрите и белтъка.

3. Целина. Тя практически има нулеви калории, затова пък отлично активира метаболизма. Най-добре е да я има във всяко хранене.

4. Ябълки. Пектинът, фибрите и плодовите киселини в тях са отличен активатор на обмяната.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.