Кои са причините за прекомерното окосмяване при жените?

Прекомерното окосмяване при жените си има медицинско наименование и е свързано с редица здравословни проблеми. Въпреки, че признаците не са един или два, много жени предпочитат да не обръщат внимание на окосмяването. Истината се оказва обаче различна.

Заболяването се нарича хиперандрогения и освен голямото наличие на окосмяване, има и други признаци на неговото развитие, в това число и нередовния месечен цикъл или пълната му липса, появата на себорея, промяна във външния вид на жената, и по-точно това, че тялото започва да придобива типично мъжка структура. Освен това се появява и акне и мазна кожа, както и първи белези или развитие на затлъстяване.

brasnene3И макар това да са ясни признаци за сериозен здравословен проблем, малко жени обръщат внимание и посещават специалист. Кои може да са причините за развитието на това заболяване? Защо то се появява? Хиперандрогенията е пряко свързана с други заболявания, които е нужно да се лекуват, за да не се стигне до хронично заболяване.

– дисфункция на бъбречните жлези по рождение;
– изменения във функционирането на яйчниците и надбъбречните жлези;
– развитието на тумор в яйчниците или надбъбречните жлези;
– наличието на заболяване, поразило хипоталамо-хипофизната система;
– понижена функция на щитовидната жлеза;
– повишено производство на пролактин в тялото;
– прием на някои лекарства, които имат андрогенен ефект върху тялото;
– не на последно място – стресът също е в състояние да предизвика болестта и да доведе до прекомерно окосмяване при жените.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.