Кои са полезните зеленчукови дуети? – продължение

Много често се чудим кое как да комбинираме така, че да е полезно за здравето

spanak limon

Мислим какви ли не комбинации, но в крайна сметка и комбинирани по два зеленчуците носят много полза за организма ни. Знаем ли обаче кои са печелившите комбинации? Ето и продължението на първата полезна петица.

1 . Корнфлейкс + портокалов сок = енергиен заряд

Царевичните люспи са богати на желязо и ако прибавим към тях чаша портокалов сок (разбира се, прясно изцеден!) ще увеличимна усвояването на желязото шест пъти. Тази комбинация ще ви даде по- голям тласък на енергия и прилив на сила. Нищо чудно, че закуската на шампионите включва точно тези продукти.

2 . Спанак + авокадо = поглед на сокол

Спанакът съдържа лутеин и витамин A, който подобрява зрението и защитава очите от различни заболявания. Авокадото е богато на мазнини – те просто се явяват естествена среда за мастноразтворимия витамин А.

3 . Фасул + маслиново масло = подтискане на апетита

Зехтинът съдържа олеинова киселина, която бързо предизвиква чувство на ситост. A старият боб е богат на хранителни фибри, които потискат апетита . Достойно дуо за тези, които са на диета .

4 . Картофи + бадеми = понижаване на холестерола

Картофите включват бета – каротин и витамин С, който се абсорбира добре с витамин Е. Последният се съдържа в излишък в бадемите. Тази печеливша комбинация помага за намаляване на нивата на холестерола .

5 . Спанак + лимон = нормални нива на хемоглобина

Както знаете, за синтеза на хемоглобина трябва желязо, а спанакът е направо шампион по съдържание на желязо. Но ако ядете само спанак, или комбиниран по някакъв друг начин, той ще се абсорбира слабо от тялото . Този процес се увеличава с аскорбиновата киселина в лимона. Затова хапвайте салата от спанак колко е възможно по-често.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.