Кои са най-често срещаните грешки при отслабването?

Ако искаме да отслабнем, но и да задържим постигнатото, трябва да знаем, че хранителният режим наложен ни за целта, трябва максимално да се спазва и всякакви грешки и изключения да бъдат премахнати от диетата. Лошото е, че много жени, в опита си да спестят пари и да получат мечтаната фигура, пробват какви ли не диети от знайни и незнайни автори, в които обаче могат да бъдат открити много здравословни грешки, които пречат на стопяването на мазнините. Или пък сами си решават нещо, което не е полезно.

Трябва да помни, че една здравословна диета, която ще ни помогне да отслабнем, представлява балансиран хранителен режим, включващ храни, поддържащи доброто ни здраве и в същото време липса на такива, които могат да го увредят. Здравето. Защото повечето хронични заболявания са тясно свързани с неправилното хранене. Диабет, хипертония, метаболитен синдром, атеросклероза и др., са само част от заболяванията, които могат да се отнесат към възникналите от неправилно хранене и включване на вредни храни в менюто ни. Докато добрите диети дават възможност тялото да си изгради една нормално функционалност, за да може да поддържа нормална обмяна на веществата, т.е. и нормално усвояване на мазнини, правилен воден и електролитен баланс, нормално кръвно и т.н.

images (6)Нека сега да видим кои са грешките, които често даже без да се усещаме, допускаме пазейки поредната диета за отслабване:

Поставяне на правилна цел: Това е най-голямата грешка, която много жени допускат. А тя е в следствие на факта, че сме се позовали на неподходящи диетични цели, търсейки правилния план. Именно целите са тези, които сме си поставили и начините за тяхното постигане, водят до определени резултати. Например отслабването е цел, диетата е начин да се постигне тази цел. И това е напълно грешна цел. Защото, търсейки нашия хранителен режим, ние трябва да изхождаме от целта да си изградим правилни хранителни навици, здравословен живот, който ще  ни помогне да съхраним здравето си и по-рядко да ставаме жертва на заболявания. А повярвайте, направите ли това, то отслабването ще дойде полека и трайно. Защото ако подходите с цел да намалите мазнините и си изберете такава диета, това неминуемо може да се отрази зле на здравето ви. Не всички мазнини са лоши, но не всяка от нас го знае и отрязва всички мазнини.

Полезните мазнини и подправки: Както казахме и по-горе: има и полезни мазнини. Но някои жени в стремежа си тотално да изхвърлят мазнините от тялото си, за да получат стройна фигура, пропускат частта с полезността на някои мазнини и ги изхвърлят от диетичния си план. А това е грешка номер две. Много голяма. Защото мононенаситените и полиненаситените мазнини са полезни! Те са главният ключ към доброто здраве на човека. Не може да е добра диетата, в която те отсъстват. И определено не е здравословна и балансирана. Но е важно да се различават полезните от вредните мазнини, защото последните са наистина най-вредното, което можем да ядем. Такива са например трансмазнините, които за съжаление присъстват в много съвременни храни.

Другата често срещана грешка е ограничаването до пълна липса на подправките в менюто. А те имат сериозен ефект върху нашето здраве. Защото почти всички са и лечебни растения и екстракти, освен ароматни добавки към ястието. Те имат сериозен ефект върху процеса на освобождаване и усвояване на енергия. Някои от тях ускоряват метаболизма и така повишават чувствителността към инсулина. Например канела, къри, джинджифил. Не ги забравяйте, те са безценни за процеса на отслабване и стабилизиране нивата на кръвна захар и ускоряване на метаболизма.

Диетичните фибри: Няма спор – диетичните фибри са доказано най-важната съставка от една добра диета. Ето защо точно липсата на такива фибри в диетата за отслабване, отбелязваме като четвъртата голяма грешка на всички решили да слабеят. А да си набавите такива фибри е много лесно – хапвайте често зелени салати и зеленчуци, плодове и др. Тези храни са и богат източник на други необходими вещества – витамини, минерали, антиоксиданти, биофлавоноиди.

Рафинираните въглехидрати: Ако приемаме прекалено много рафинирани въглехидрати, те безспорно ще доведат до намалена чувствителност към инсулина, а оттам и до развитие на различни опасни хронични заболявания, като диабет от тип 2. Да не говорим, че няма да отслабнете, даже може и да качите килограми. Тези вредни последици от рафинираните въглехидрати могат да се намалят, ако успоредно с тях се увеличи приемът на диетични фибри.

Изкуствените подсладители: Всички онези приказки как вместо захар трябвало да ползваме нулево калорийните изкуствени подсладители в магазина са много погрешни и опасни. Защото изкуствените подсладители се превръщат в истинска отрова за тялото ни щом навлезят в него. Доказано е, че аспартама например се превръща в токсини за мозъка щом се свърже с оцветители от храните. А и двете ги има в много храни. Да не говорим, че подсладителите на изкуствена основа разрушават нашите устои на здравословното хранене и ни карат да ядем повече. Така нулата калории ни излизат златни.

Органичните храни: Ще кажете: Добре какво да правим, та всички тези посочени грешки са дотолкова вкоренени в нашето ежедневие, че понякога е невъзможно да бъдат избегнати? Да, донякъде сте прави, защото вече няма храна в магазина, в която да няма по нещо изкуствено като добавка, което даже да не е опасно само по себе си, е синтезирано с опасни химикали. Но има някакви решение. Може да е малко крайно, но понякога си заслужава човек да е краен. Още повече щом става дума за неговото и за това на любимите му хора здраве, а дори и живот. Органичните храни. Не, не е нужно да отглеждате всичко на село /не и ако нямате желание/, но винаги може да внимавате повече, когато пазарувате, д аследите за състав и произход, да си намерите някоя баба или дядо от село, които продават на разумни цени храни  и продукти. Все има решение. И всичко това в името на нашето здраве и добър живот, който всички заслужаваме. Защото не сме толкова богати, че да се храним с изкуствени храни.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.