https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кои са храните, които ще ни помогнат да си набавим допълнително йод?

0

Най-висока е концентрация на йод в морската риба

Количеството йод, от което се нуждае човешкия организъм, за да работи добре е средно 3 микрограма (мкг) на 1 кг телесно тегло на ден

Най-висока е концентрация на йод в морската риба
Най-висока е концентрация на йод в морската риба

В същото време, лекарите казват че ако източникът на йод е само органични храни, а не хранителни добавки, съдържащи този полезен елемент, това количество няма как да бъде набавено. И все пак, има храни, които са известни с високото съдържание на йод. Кои са те?

Ламинария

В морските водорасли има не само много йод, но също така те съдържат биологично активни вещества, които помагат високото съдържание на йода да бъде добре усвоено. В 100 грама водорасли има 500 микрограма йод.

Риба и морски дарове

Най-висока е концентрацията в морската риба, рибеното масло и морските дарове – около 80-400 мг на 100 грама. В суровите стриди е 60 г, в пържени скариди – 11 мкг. Варените сладководни риби съдържат 74 микрограма йод в 100 грама.

Йодирана сол

1 грам йодирана сол съдържа около 40 микрограма йод. Но е необходимо да се счита, че по време на продължително съхранение или топлинна обработка на храната значителна част на йода (20% до 60%) се губи, тъй като е летливо съединение.

Зеленчуци и плодове

Съдържанието на йод в зеленчуците силно зависи от количеството и качеството на почвата. В планинските райони, съдържанието на йода в храната може да бъде 10-100 пъти по-малко от средното за страната. Като цяло, гъбите съдържат около 18 микрограма йод на 100 г, зеленолистните – 6.15 мг, броколи – 15 мкг, картофи – 4 микрограма, спанак – 10-12 мкг.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.