Кои са естествени пробиотици?

В най-голяма степен поддържането на доброто здраве зависи от лактобацилус и бифидобактериите

пробиотици
Кои са естествени пробиотици?

Оказва се, че различните щамове лактобацилус са пробиотиците с най-добра характеристика. Много проучвания изясняват техния отличен имуномодулаторен ефект. Продължава да се изучава благотворното въздействие на пробиотиците върху симптомите на алергичните заболявания. Изследванията отчитат подобряване на терапевтичния резултат при жени, провеждащи лечение за бактериална вагиноза. Намаляват случаите на зъбен кариес, на респираторни инфекции, на усложненията след лечение с антибиотици. Все по-често се цитират проучвания, според които приемането на пробиотици влияе положително при повишено кръвно налягане, хиперхолестеролемия и наднормено тегло. С приемането на пробиотици здравите хора могат да повишат имунитета си и едновременно с това да намалят риска от развитие на заболявания на дихателните пътища.

В България най-широко разпространеният хранителен продукт със съдържание на пробиотици е обикновеното кисело мляко. То има в състава си лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус. Различни щамове на полезните вещества обитават и други ферментирали храни като киселото зеле, виното, квасения хляб, изварата, но в повечето от тях не се срещат най-ценните бактерии.

Алтернативен начин за набавяне на пробиотици е приемането им като хранителна добавка под формата на прахчета или капсули. Това обаче трябва да става по лекарско предписание.

Съществува и един по-различен вариант за поддържане на здравословните бактерии в организма – да се ядат продукти, които хранят пробиотиците. Такива са бананите, ечемикът, чесънът, лукът, пшеницата, т.е. растителни храни с високо съдържание на фибри.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.