Кои подсладители да избягваме и кои да предпочитаме?

Дискусията за вредата от изкуствените подсладители не спира от години. Истината е обаче, че някои наистина са доказано вредни за тялото и околната среда, но също така е истина, че съществуват такива, които не само че не вредят, ами даже са полезни за нормализиране на кръвната ни захар, за пазене на вечната линия, за снабдяването на организма с полезни минерали. И в същото време задоволяват желанието за нещо сладичко. На този етап най-много данни за вреди има за фруктозния сироп и рафинираната захар.

Натуралните подсладители например в плодовете са полезни и необходими за чревната флора, но все пак тях не можем да си ги сложим в кафето. Ето защо тук идват различните подсладители. И момента да разберем кои са вредните и кои полезните за нас.

Аспартам: доказано вреден 

Доказателствата за вредата на аспартама все още не са категорични, но все пак има хора, които се оплакват от главоболие, винаги когато приемат напитка с този вид подсладител. Ето и един пример защо не трябва да приемаме аспартам: смесен с оцветител за храни, този подсладител се превръща в токсичен материал за мозъчните клетки. Лошото е, че в много диетични напитки и сладкиши може да се намери този вреден заместител на захарта, което може да предизвика не отслабване и подпомагане на метаболизма, а даже напротив – диабет и метаболитен синдром. Установено е и че един от вредните резултати при химическото разлагане на аспартама е формалдехидът. Сладко, images (5)а? Съвсем не е така!

Агава: вреден подсладител номер две

Въпреки че звучи екзотично и съблазнително, е добре да държим този заместител на захарта по-далеч от дома и кухнята си. Много нектари от агава съдържат 70-80% фруктоза. Агавата освен това е силно преработена по начин, сходен с този, по който превръща царевицата във високо фруктозен царевичен сироп.

Сукралоза: вреден подсладител 

Преработената захар, но забележете, с хлор се превръща в сукралоза. Бихте ли искали да приемате такова вещество? Едва ли. Още повече, че според проучванията сукралозата преминава през телата ни и накрая попада в заводите, пречистващи отходната вода, където не може да се разгради. А това води до големи замърсявания и влияе на микроорганизмите в природата като цяло.

Стевия: полезен подсладител

Разбира се има и полезни подсладители. Един от тях, който се нарежда в първата десятка, на първо място е стевията. Тя се счита за най-безопасният подсладител. Изцяло на растителна основа, стевията е растение, от чиито листа се получава подсладителя на прах, като някои разновидности са по-вкусни от други. В стевията не се съдържат калории, но има и един недостатък – не е подходяща за печене.

Захарен алкохол: полезен подсладител 

Под тази графа попадат такива популярни подсладители като ксилитол, сорбитол и еритритол. Това са все естествени подсладители, които са направени посредством процес на ферментация от захарна тръстика. В техния състав има много по-малко калории от меда и чистата бяла захар, но пък повече калории, отколкото в стевията. Освен другите си ползи, захарните алкохоли оставят едно охлаждащо усещане в устата, поради което се използват за подслаждане на дъвки и ментови бонбони.

Органичен суров мед: доказано полезен подсладител 

Както знаем медът е универсално лечебно средство. И както се оказва един от най-полезните подсладители. Да, той действително има много калории, но пък има и много полезни вещества, като например предпазващи от рак антиоксиданти. Също така облекчава и симптомите на алергия. Така че не се ограничавайте само с чашата чай с мед сутрин. Може да бъде ползван и като средство за облекчаване на изгаряния и като антисептик при порезни рани. Медът има и нисък гликемичен индекс, което значи, че, ако го добавим към киселото мляко или чая си, няма да доведе до рязък спад на кръвната захар по-късно през деня.

Тръстикова меласа: полезен подсладител 

Както и медът, този подсладител е богат на калории. Но пък за сметка на това е богат и на много полезни минерали и вещества, нужни за правилното функциониране на организма – желязо, калий, калций. Това го прави още един здравословен заместител на захарта и определено ни кара да се замислим пред алтернативата захар или друга разновидност. Но за жалост той не е подходящ за диабетици.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.