https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кои кожни болести причинява слънцето?

0

Почерняването на слънце е вредно. Още по-опасно е да се печеш, ако имаш кожна болест. Слънцето днес трябва да се гледа само през прозореца

слънцето
При кожна болест слънцето уж действа добре. Подобно е въздествието върху акнето например, но UV лъчите предизвикват кератоза. Това е удебеляване на кожата, при което порите се запушват и се засилва себореята – отделяне на мастен секрет. В крайна сметка акнето се влошава.

И без кожен проблем със слънцето трябва да се внимава.

Човек има природен лимит от часове на припек. След него кожата се уврежда необратимо. Най-уязвими са хората с руси и червени коси. Те могат да стоят на слънце до 50 000 часа през живота си. Хората с по-мургава кожа имат лимит 150-180 хиляди часа. Кестенявите, които са най-многобройни в България, имат 100 000 часа.

Смята се и че ако дете изгори на слънце повече от 5 пъти преди пълнолетие, то е много по-застрашено да развие кожен рак.

Видимите и инфрачервените лъчи доставят полезна светлина и топлина от слънцето. Вредни са ултравиолетовите лъчи, които докарват шоколадовия тен, за който мнозина мечтаят. От тях обаче може да се развие меланом. Най-бързо се влошават акне, купероза (временно зачервяване) и розацея. Може да има проблеми и при съвсем кратък припек. Това са т.нар. светлинна по-лиморфна ерупция, или слънчева уртикария, и фо-тосенсибилизацията.

В 90% от случаите UV лъчите тип Б са виновни за слънчевото изгаряне, а след 10-20 г. могат да причинят и рак. Те правят кожата фоточувсгвителна и хора, които вземат антидепресанти или хапчета за сваляне на кръвното, както и някои антибиотици (например от тетрациклиновата група), могат да получат пигментации. Не се чудете и защо херпесът се показва точно на плажа. UV лъчите намаляват имунната защита и той избива, ако носите вируса.

UV лъчите са „виновниците“ и за стареенето на кожата. Те проникват в дълбоките й слоеве и променят еластиновите фибри, като причиняват слънчева еластоза – кожата се отпуска и изтънява като пергамент, появяват се бръчки и петънца по откритите части. Тези лъчи предизвикват слънчеви алергии и кожни заболявания като лупус, розацея и хиперпигментации (мелазма и хлоазма).

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.