https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кои храни съсипват костите?

0
настинка и грип

И грипът, както и настинката могат да бъдат доста упорити

Ако се стараете ежедневно в менюто ви да присъства мляко и млечни продукти и мислите, че това е достатъчно да пази здрави костите ви, грешите. Повечето възрастни имат нужда от поне 1000 милиграма калций дневно, но той не е единственото необходимо нещо, за да бъдат костите ни здрави. Необходим е и витамин D за оптимално усвояване на калция, а също така и здравословни навици, включително редовни физически упражнения. Важно е храните в менюто да бъдат балансирани и също е важно да знаете и кои храни са вредни за костите. Ето и кои са те:

Кофеин

Любителите на сутрешното кафе, както и на следобедното, рискуват доброто усвояване на калция в организма си. Голямото количество кофеин води до отделяне на много повече калций с урината. На пръв поглед това може и да не ви изглежда кой знае колко притеснително, но за организма може да има много тежки последици, особено ако не приемате достатъчно количество калций дневно. Не забравяйте също така да внимавате и с храните, съдържащи кофеин като шоколада например.

кафе

Газирани напитки

Газираните напитки също съдържат кофеин, но това не е единствената причина да избягвате консумацията им. В тях се съдържа голямо количество фосфорна киселина, която също пречи на усвояването на калция.

Сол

Солта е вредна не само за зрението, но и за костите. Тя също предизвиква повече отделяне на калций с урината, а също и с потта. Разбира се не искаме да кажем, че тотално трябва да се ограничите от солта, но се опитайте да не приемате повече от 2300 мг. натрий дневно. Голяма част от нас приемат повече сол напълно несъзнателно, тъй като тя се крие в доста храни, дори и в сладките. Можете да си спестите това като четете внимателно етикетите.

Твърде много алкохол

Според експерти умерената употреба на алкохол до известна степен защитава костите. Това обаче не означава, че трябва да пиете колкото може повече. Приемливата доза е едно питие на ден за жените и до две за мъжете. Имайте предвид, че прекаляването с алкохола може да допринесе за загуба на костна маса и чупливост на костите.

Твърде много протеини

Протеините в достатъчно количество са от съществено значение за изграждане на здрави и силни кости. С тях обаче също не бива да се прекалява, тъй като могат да променят pH баланса в телата ни, а колкото по-кисела става средата, толкова повече се увеличава рискът от загуба на костна маса. Жените имат нужда от около 46 грама протеини дневно, а мъжете – от около 56 грама.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.