Кой е истинския виновник за високото кръвно налягане?

Високото кръвно налягане е проблем на всеки трети човек по света, а лекарите продължават да алармират, че тази опасност съществува и за децата

захар
Кой е истинския виновник за високото кръвно налягане?

Дълго време се смяташе, че прекалената употреба на сол влияе върху нивото на артериалното налягане. Благодарение на това твърдение хората, страдащи от хипертензия, или повишено налягане, трябваше да ограничават употребата на сол до 1 – 2 грама дневно.

Но учени от Ню Йорк и Канзас установили, че не солта, а захарта причинява повишено налягане. Те забелязали, че тя влияе негативно на хипоталамуса, в резултат на което се учестява сърцебиенето и кръвното се вдига, което може да доведе до инсулти.

Освен това специалистите смятат, че захарта, която не съдържа никакви полезни вещества, е косвената причина за развитието на много други заболявания. За да се държи налягането под контрол, както и да се намали рискът от възникване на диабет тип II и да се избегне затлъстяването, трябва да се намали употребата на захар до 5 – 7 ч.л. дневно, съветват специалистите.

Тук трябва да припомним, че през 1957 г. д-р Уилям Кода Мартин се опита да отговори на въпроса: Кое е храна, и ако е храна кога тя е отровна? Неговото работно определение на „отрова“ е: Всяко вещество, приложено към тялото, прието чрез поглъщане или попаднало по някакъв начин в тялото, което причинява или може да причини заболяване е отрова. Така погледнато, захарта е отрова, която убива бавно, но сигурно.

Рафинираната захар е смъртоносна при поглъщане от хора, тъй като предоставя само това, което специалистите по хранене описват като „празни“ или „голи“ калории. Тя не разполага с природни минерали, които присъстват в захарното цвекло или тръстиката.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.