https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кои болести разкрива ускорената утайка?

0

Под „утайка“ се има предвид скоростта на утаяване на червените кръвни клетки (СУЕ) в кръвната проба

утайка
Кои болести разкрива ускорената утайка?

Бързината на тяхното слепване и образуване на стълбове има значение за диагностиката. Измерва се в милиметри височината на стълба от еритроцити, който се получава на първия и втория час. Има два метода за отчитане, но между тях няма големи разлики.

Ускоряването на утайката показва както наличие на възпаление в организма, така и неговата динамика. Обикновено огнището му има и други клинични признаци, но може да протича и безсимптомно. Тогава само ускорената утайка го разкрива.

Ето някои болести, при които единствен признак в началото може да е ускорената утайка.

Гломерулонефритът и пиелонефритът могат дълго (дори с години) да нямат симптоми. В началото им утайката може да бъде интензивно ускорена. С времето тя спада, но остава малко над нормата. Понякога има тъпа болка в кръста или при уриниране, отоци по тялото, температура 37-37,5 градуса. За диагноза се изследва и урината, правят се ехография, урография и др.

Грип, настинка

Тук утайката може да се повиши до два пъти над из-ходните стойности, преди да се появят другите симптоми. Обикновено няколко дни след ускоряването й се вдига температура, има втрисания, отпадналост. Щом инфекцията отшуми, СУЕ се нормализира.

Венерически болести

Полово предавани болести, особено в начални стадии, могат да протичат безсимптомно най-вече при жените. Утайката може да бъде интензивно ускорена до няколко пъти над нормата. При тъпа болка, гнойно течение или затруднения в уринирането заедно със завишени стойности на СУЕ венеролог назначава процедури и антибиотично лечение.

Грануломи, кисти и др.

Ако не се установява никъде другаде огнището на високата утайка, се прави консултация и със стоматолог.

Тумори

Трицифрени утайки без други специфични симптоми, а само с обща отпадналост и лесна уморяемост могат да се срещат при някои видове тумори. Работа на личния лекар е да усети навреме такова състояние и да насочи към онколог.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.