Кои билки можем да си съберем през август?

Ако все още не сте успели да си наберете и изсушили необходимите билки, то август е месец, през който също може да намерите лечебни треви.

Като например теснолистната върбовка. Народната медицина я препоръчва при такива заболявания като разширени вени, хронични гастрити, главоболие, като средство за кръвоспиране. Ето и рецептата, която ще ви помогне срещу въпросните оплаквания: Правите запарка с 2 чаши вряла вода на 2 с.л. сухи цветчета и листа и се изпиват за едно денонощие; а ако се направи прясно приготвена кашица от цветчета се налагат и упорити циреи и рани. С прашец от смлени цветчета и листа може да посипете наранено място, тъй като билката има раннозаздравяващо действие. Ангина и стоматит пък се лекуват със сок от цветове и листа.

Невенът е растение, чието широко приложение е известно от векове. Билката е подходяща при всякакви неврози, стенокар­дия, хипертония, атеросклероза, заболявания на стомашно-чрев­ния тракт, болести на бъбреци­те, далака, жлъчните пътища. Една лесна за изпълнение рецепта е просто да залеете 2 с.л. цветове с 2 чаши вряла вода и ги оставете да киснат. Като най-малко трябва да се оставят половин час. Приемайте по половин чаша 3-4 пъти дневно от настойката преди ядене. Външно може да го наложите на трофични рани, охлузвания, ерозии, заболявания на но­соглътката и очни болести. Вземат се 4 с.л. сухи цветове от невен и се попарват в 2 чаши вода. Според оплакванията се прилага и настойката – впръскване, компреси, промивки.

image502896cf70c97Ако например петите ви са се напукали, просто си правете всяка вечер по 15 минути топли вани на краката с настойка от невен, като се прави от 1 с.л. цвят и 1 литър вода.

Бутракът е билка, която с нейните мехлими позволява да се справите с много и най-различни кожни болести. Освен това обаче е и прекрасно противовъзпалително средство, когато ни ухапе комар, отровно насекомо или змия. Та­ка че през лятото бутракът ви­наги трябва да ви е подръка. В домашни условия се използва при подагра, различни заболявания на черния дроб и жлъчни пътища. Начин на приготвяне: 3 с.л. суха билка се залива с 2 чаши кипяща вода, кисне в плътно затворен съд 1 нощ и се приема 2-3 пъти дневно след ядене по половин чаша.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.