https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Когато у дома си имаме левичар

0

Противно на някои хора, които смятат, че всички трябва да използваме една и съща ръка при писане или друг вид дейност, човек трябва да знае, че левичарството не е нарушение или отклонение в развитието, нито е причина за по-ниски физически и интелектуални способности. То не е вид заболяване, а има пряка връзка с определени особености в дейността на мозъка.

Да разберем дали детето е левичар

Въпреки, че основно това се установява предимно в училищна възраст, когато детето започва да пише, при някои деца това може да стане и по-рано. Но педиатрите казват, че е излишно да се правят прогнози до 4 години на детето. Малките деца използват и двете си ръце преди да направят своя окончателен избор към първи клас. И някои родители започват да тренират предпочитаната ръка от ранна възраст. Това обаче не е наложително.

След 4-5 години самото дете формира своето препочитание коя ръка да използва и тогава може да набюдате, за да разберете коя ще е доминиращата ръка. Когато детето ви стане на 6, трябва да от­деляте повече внимание на доминиращата ръка.

dete

Трябва ли да ги заставяме да използват дясната ръка?

Естествено, като родител вие може да положите повече усилия и да накарате малкото да използва „нормалната“ ръка. И някои го правят. В следствие на което след години имаме един възрастен с невероятно грозен почерк и променена естествена настройка. Защото точно това се получава, когато се опитате да се намесите. Макар повечето съоръжения да са конструирани така, че да се ползват предимно от десничари, то не бива да се принуждава детето да прави нещо, което не му е присъщо. Ако принудително решите да смените ръцете на вашето дете, като превърнете дясната ръка във водещата, то това непременно ще доведе до един вид грубо вмешатество в най-тънките механизми на дей­ността на мозъка. Това е мощен стрес, който може да доведе до неврози, свързани с умора, бързо изтощаване на нервната система, рязко падане на рабо­тоспособността.

Може да се появи често главоболие, неспокоен сън, раздразнителност, невъздържаност, липса на апетит.

Асиметрия на мозъчните полукълба

Използването на някоя от двете ръце като доминираща говори за по-голямо развитие на едно от двете мозъчни полукълба. И двете полукълба всъщност имат ясно изразени функции в нашето ежедневие. Тези функции на мозъчните полукълба са известни като функционална асиметрия на мозъчните полукълба. В този ред на мисли, когато лявата ръка е по-силно развита и изобщо лявата страна на тялото, тогава се смята, че дясното ни полукълбо е по-развито. Често левичарите са считани са хора на изкуството, по-изключителни и с абстрактно мислене. И има защо. Защото докато лявото полукълбо на мозъка оперира с логиката, развито логическо мислене, използва строги и точни конструкции, то дясното е отговорно за емоциите, въображението, абстракцията. Вероятно и това е причината много художници да са именно левичари.

Затова не ограничавайте детето си от твърде остарелите вярвания, че да пише с лявата ръка е нещо вредно за него и нетипично. Самия избор на която и да е ръка, говори, че вашето дете е специален човек и отделна индивидуалност, която трябва да се развива.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.