https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Когато ни е трудно да се концентрираме…променяме диетата си!

0

Има моменти, в които сякаш „забиваме“ – съзнанието ни се отплесва и нищо не може да ни помогне да се съсредоточим. Това е един вид защитна реакция на мозъка, който след като усети, че е прекалено натоварен и има опасност да изпуши, просто изключва. В такива случаи трябва просто малко да си починем, за да възстановим силите си. Ако обаче това се случва прекалено често при вас, може би е време за радикални промени. Не, не става въпрос да сменяте все още работата, макар и това да е вариант, а по-скоро да смените начина си на хранене например. Защото, както знаем то е в основата на нашето здраве и нашите болести. Какво и как да хапваме, за да възвърнем остротата на ума и концентрацията си? Ето вижда:

Женшен, риба, горски плодове или кафе?
В Интернет и медийното пространство буквално бъка от идеята, че съществуват храни и хранителни добавки, които могат да направят всичко за нас и нашето здраве – от това да подсилят имунитета ни до това да подсилят мозъка ни. Дали обаче това действително е така? Естествено, няма спор, че когато ние остаряваме, остарява и мозъка ни заедно с тялото. Но…добрата новина е, че за да остане умен достатъчно дълго време, трябва да добавим „умни“ храни към диетата си.

227Кофеинът ни прави по-будни 
Няма такова нещо като магическо хапче или храна, които да увеличат Коефициента ни на интелигентност и да ни направи по-умни. Но все пак има нещо, което ще ни помогне да изострим вниманието си. Това е кофеина разбира се. Колко от нас започват деня си с кафе и дори понякога го завършват? Приемано с мярка кафето и другите съдържащи кофеин напитки, /и храни/ помагат на съзнанието и мозъка ни да се фокусират и концентрират, а на нас ни дават енергия. Кофеин има в шоколада, кафето, черния чай и някои медикаменти. За жалост обаче ефекта на кофеина е краткотраен, затова не прекалявайте с него.

Сладкото ще събуди ума ни
Въглехидратите и захарите винаги са били като един вид гориво за мозъка – те му дават нужните сили, за да работи правилно. Но не става въпрос за простата, бяла захар, която всеки държи в шкафа си, а по-скоро за глюкозата, идваща от храната, която приемаме и която ускорява метаболизма ни. В това число и един пресен сладък фреш от банан или друг подобен плод, може да ни помогне, ако се чувстваме твърде изтощени психически и не можем да „запалим“, за да си свършим работата. Но разбира се не бива да си мислите, че ако изядете една кутия шоколадови бонбони или вафли ще станете много умни. Най-много да трупнете излишни мазнинки, че даже и да се наложи да посетите зъболекаря си.

Закуската е горивото за мозъка

И вие ли като много хора пропускате закуската сутрин? Спрете да го правите. Защото освен, че това е най-важното хранене за деня, учени са установили, че закуската може да подпомогне функциите на паметта и изострянето на вниманието. За кратко за жалост, но и това е нещо. Най-подходящите закуски са пълнозърнестите и съдържащите растителни фибри. Като плодовете, зеленчуците, овесените ядки и др.

Рибата – храна за мозъка 
Като един невероятен източник на протеини и Омега 3 мастни киселини, рибата се нарежда сред първите продукти, които действително помагат на мозъка и паметта ни да работят. Омега 3 мастните киселини действително имат голяма сила, защото техният висок прием се свързва с понижаване шанса от възникването на старческа деменция, която както знаем е свързана със забравяне и изобщо отказ на мозъка в дадени моменти. Тези ценни мазнини забавят психическите заболявания, т.е. шанса им да се развият, и може да изиграят ключова роля в паметта ни, особено когато годинките си вървят и ние остаряваме. Достатъчно е да хапвате два пъти седмично риба, за да поддържате мозъка си във форма.

Ядки и шоколад за памет
Доказано е, че ядките и семената са чудесен източник на антиоксидантния витамин Е, който се свързва и с по-малко когнитивни заболявания на всяка възраст. Освен тях, тъмният шоколад също притежава свойства на мощен антиоксидант. Като се вземе предвид и факта, че съдържа кофеин, по един път на ден малко тъмен шоколад с шепа сурови ядки може да свърши много добра работа за нашата концентрация и памет.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.