Когато главата ни се пръска от болка – народни лечебни средства

Обикновено главоболието ни връхлита изведнъж, породено от какви ли не причини, а болката продължава с часове. Естествено това ни причинява абсолютен дискомфорт и се налага да прибягваме до употребата на медикаменти, с които обаче не е добре да се прекалява. Ето няколко народни средства, които могат да ви помогнат да се избавите от досадното главоболие:

В пресните ягоди има съдържание на метил-салицилова кисе­лина, която има свойството да успо­коява болките. Изяжте една пълна шепа от сочните плодове и ще прогоните главоболието.

Ако главоболието е вследствие от обтягане на мус­кулите, облейте шията и раме­нете с гореща струя во­да. Друго, което може да ви помогне е топла каша от няколко сварени картофа, поставена в ленена кърпа, която се налага върху врата за 15 минути.

главоболие1

Студената терапия също мо­же да ви помогне да се избавите от главоболието. Намокрете една кърпа с вода, изцедете я и я поставете за няколко минути в камерата на хладилника. След това я поставете върху челото или врата. Друг вариант е да поставите охладена извара върху болезнените места и да покриете с кърпа. От главоболието можете да се избавите и като облеете лицето си със студена вода, като наве­дете главата напред и правите кръгооб­разни движения по посока на часовниковата стрелка със студената струя към слепоо­чията.

Класическо средство против главоболие е силно черно кафе, към което са добавени 2-3 лъжици лимо­нов сок. Приливът на кофеин възпрепятства настаняването на вещества в тялото, които са участници в пренасянето на болката. Не трябва обаче да пиете повече от една чаша, а хората с чувствителни стомаси изобщо не трябва да прибягват до това средство.

Ментата има доказан болкоуспокояващ ефект. В пристъпи на главоболие нанасяйте върху слепоочията и челото няколко пъти дневно етерично ментово масло. По желание можете да добавите към 20 капки ментово масло 10 капки масло от жожоба, като при употреба внимавайте да не попада в очите и не прилагайте при малки деца.

При напрегнатост помага лавандулата. Капнете 3 капки етерич­но лавандулово масло вър­ху бучка захар и го ос­тавете да се разтопи бавно в устата. Ако ви се случва понякога да „изключвате“ запалете ароматна лампа, в която сте сложили 3 капки лавандулово масло.

Пригответе си чай от върбова кора – залейте една чаена лъжичка кора с чаша вряла вода и оставете билката да кисне 20 минути. След това прецедете и изпийте чая. Можете да консумирате до 6 чаши на ден.

Студено-синият цвят също успокоява главоболието. Просто гледайте в кърпа (плат) с такъв цвят или затворете очите си и си предс­тавете синьо небе, което бав­но ви обкръжава.

Ако имате под ръка пресен магданоз, нарежете го на ситно и дъвче­те около 3 с. л. от него. Най-добре е да направите това още при първите усещания за главоболие. Друго, което можете да направите е да поставите картофени резени върху челото и слепоочията за 15 мин. Не пийте и не пушете, когато ви обхване главоболие.

Има хора, на които действа добре изяждането на 1-2 кисели ябълки, когато се при­ложат още в началото. Освен това може­те да опитате и с леко разре­ден лимонов сок от 1 лимон или други натурални продукти.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.