https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кога трябва да заведем детето на лекар?

0

Точно сте се приготвили да си лягате или пък сте някъде на гости и детето внезапно вдига 39 градуса температура. Първият ви инстинкт е веднага да хукнете към спешното? А дали трябва да сторите това сега? Ето кога можем да отложим посещението при личния лекар за следващия ден и кога е наложително да тръгнете ведната.

1. Общото състояние на детето

Доста често, когато това е първо дете, много родители се чувстват несигурни дали заради една кашлица, диария или пък температура трябва да посетят болницата или спешното, и дали няма да бъдат приети с ирония. Има няколко метода, при които можем да разберем дали трябва да изтичаме до лекаря веднага. Преди всичко трябва да се знае общото състояние на детето.

2. При кои симтоми родителите трябва да действат веднага?

– Висока температура

Mother Taking Temperature Of Sick DaughterНе е задължително, когато едно дете е с настинка, болки в корема и висока температура веднага да се заведе на лекар. Много важна роля тук играе възрастта на детето. Колкото е малко то, толкова по-бързо трябва да бъде прегледано от лекар. Особено, ако става въпрос за кърмачета с температра повече от 38,5 оС. При дете над една година, което обаче е все още в задоволително състояние и се храни, може да се изчака с посещението при лекар. Когато обаче температурата се задържа на 40 градуса и детето е над една година, веднага се посещава специалист. Ако се измери температура от и над 41 градуса, тогава задължително трябва да се заведе на лекар, защото става въпрос за животозастрашващо състояние, което може да завърши и с фебрилен гърч. 

– Апатично поведение

Детето задължително се наблюдава за промени в неговите ежедневни дейности и ако е по-скоро апатично, като в това число влиза нежелание за игра, за хранене, и даже не иска да стои седнало, трябва да се посети лекар. Дори и след приети температуропонижаващи лекарства, тонусът да остане същият се води на лекар.

3. При следните симптоми – незабавна реакция!

Ако детето е неконтактно или страда от недостиг на въздух незабавно да се посети лекар, или чувства силна болка, която не отшумява с времето. При падане през деня и сте забелязали нарушено съзнание или силно кръвотечение от раната, също трябва да се реагира незабавно.

4. Как да действаме адекватно като родители?

Когато имаме начални симптоми на настинка, е добре да се следи състоянието на детето и да се дадат температуропонижаваи лекарства, като медикаментите за деца обикновено са в подходяща форма за възрастта им – свещички или сиропи, за да бъдат по-лесно приети.

Освен лекарства, може да приложим и други методи – мокри кърпи със студена вода и оцет, поставени под мишниците, около врата и в ингвиналните гънки. Това са местата, по които преминават големите кръвоносни съдове и тяхното охлаждане повлиява положително усилията ни да се справим с високата температура. Ако след час телесната температура е понижена с един градус и като цяло се наблюдава подобрение, то може да се почака с посещението при лекаря.

И все пак имайте предвид, че в моментите, в които не се чувствате сигурни в действията си, е по-добре да потърсите помощта на педиатър, отколкото да закъснеете. По-добре малко параноични, отколкото да стане нещо лошо.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.