https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кога секциото не се препоръчва поради опасност за здравето?

2

През последните години зачестиха ражданията с цезорово сечение, което много жени заявяват като желание поради страх от болка, а не толкова по медицински показатели. До 40% например са били този вид раждания през изминалата 2012 година. И това е само в държавните лечебни заведения, в някои частни процентът дори достига до тревожните 90%. Това е тенденция, която обаче се наблюдава в цял свят, тъй като хората се стремят да получат освен безболезно раждане, също така и плановост в зачеването и раждането.

Но малко или много секциото може да доведе до усложнения, защото откъдето и да го погледнем това си е една коремна операция и като такава носи своите известни рискове. Това казва пред в. „Труд“ д-р Иван Костов, директор на столичната Първа АГ болница „Св. София“ (бивша „Тина Киркова“).

BABIES 666Д-р Костов говори за сериозните усложнения, до които може да се стигне при една следваща бременност при вече извършено раждане с цезорово сечение по време на първата. Това е заради нискоразположената плацента след първото раждане и след извършеното секцио. Докторът обяснява, че след това плацентата има свойството да се прикрепя в долните сегменти на матката, където при първото секцио е била шита маточната шийка. И когато при една втора бременност, плацентата застане пред главата на плода, което е често срещано явление след първа операция, тогава има налице и опасно състояние, което се нарича плацента превия. Още по-сериозно усложнение е, когато описаната плацента прорасне към мястото, на което матката е била шита. Така нараства опасността при второто раждане да се стигне до голяма кръвозагуба и даже до летален изход или за майката, или и за двамата с бебето.

Виждайки много ужаси и сериозни усложнения в своята практика, д-р Костов призовава към разбиране на секциото и защо е така опасно. Той казва, че няма по-добър начин за раждане от нормалния, естествен начин. „Той е най-атравматичното, най-физиологичното и най-евтиното нещо за системата и пациента“, според д-р Костов. До секцио трябва да се прибягва единствено, когато има медицински индикации, като тесен таз на родилката, едър плод, високо кръвно на майката или голям диоптър на очите, при който има опасност от отлепване на ретината, заради напъните, активен генитален херпес и др., изброи д-р Костов.

Медицински показания за пристъпването към секцио може да има и заради плода – най-често при задушаване на бебето преди или по време на раждането, при изпадане на пъпна връв, при отлепяне на плацентата и т.н.

 

Comments

2 thoughts on “Кога секциото не се препоръчва поради опасност за здравето?

  1. Доктор Еди кой си да вземе да ражда по нормален път и тогава да дава акъл.

    1. Е, вероятно доста хора са родили така, за да се стигне до такива изводи 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.