https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кога се налага да направим консултация с гинеколог?

0
термовизия

Термовизуалната диагностика е надежден, бърз и сигурен метод за откриване на сериозни заболявания

Менструалният цикъл е нормален биологичен процес при зрелите жени. Неговата продължителност е около 28 дни, след което настъпва месечно кръвотечение (менструация), което може да продължи от 3 до 7 дни. С възрастта е възможно да се получи изменение в менструалните цикли, но това не трябва да е повод за паника. Желателно е обаче жената да обърне внимание на здравето си и да посети гинеколог. Вижте кои са различните отклонения от нормалния менструален цикъл и какво означават те.

1. Закъснение

Ако закъснението на цикъла не се дължи на бременност, то тогава може да бъде сигнал за хормонални промени и дисбаланс. Силен стрес, рязка загуба на тегло или интензивно физическо натоварване също могат да бъдат причина за нарушението на редовния цикъл. Друг причинител за нередовност в цикъла са пероралните контрацептивни таблетки, но това не е повод за притеснение. Закъснението на цикъла, при което няма някаква явна причина за това, изисква консултация с лекар.

отклонения2. Кървене между два цикъла или след секс

Необичайното кървене изисква незабавна консултация с гинеколог, защото то може да е симптом на инфекциозно заболяване или анатомични аномалии в шийката на матката като полипи и в редки случаи – тумор в областта на таза. Има случаи, при които вагиналното кръвотечение е предизвикано от приемът на перорални контрацептиви и тогава може да се наложи промяна в избора на контрацептив.

3. Резки промени в менструацията

При внезапна промяна на менструалното течение (ако например стане много по-обилно и/или продължително) трябва да се направи консултация със специалист. Това е особено важно при жени над 40-годишна възраст, тъй като това може да бъде сигнал за рак на ендометриума, цервикални или ендометриални полипи или рак, предракови изменения в клетките на маточната шийка. С навременната консултация всички тези състояния могат да бъдат успешно лекувани.

4. Кървене след като е настъпила менопаузата

Всяко подобно кървене, особено ако е настъпило след година и повече от менопаузата, е повод за незабавно посещение при специалист и в никакъв случай не трябва да се изчаква повторната му поява.

Подобно на менструалното кървене може да се появи при прием на циклични и нециклични хормонозаместителни продукти. Това кървене обикновено възниква през първата година от началото на хормоналното лечение и би трябвало да е много слабо. Ако това не е така, лекуващият гинеколог трябва да бъде потърсен по най-бързият начин.

5. Изтичане на нетипичен секрет

При всяка жена има наличие на секрет, който се изменя в хода на менструалния цикъл. През повечето време той е бистър и течлив, а в периода около овулацията секретът наподобява белтък от яйце.

Наличието на зеленикав, кървав или миришещ секрет е симптом за инфекция и е необходимо да се направи консултация с лекар.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.